Chrupki z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Chrupki z ciecierzycy

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

60

520 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

592 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

961 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ciecierzycę odsącz. Dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę połącz z oliwą i przyprawami. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przyprawioną cieciorkę.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wstaw do piekarnika na około 15-18 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie spalona. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ciecierzycę kilka razy, aby się równomiernie zrumieniła.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Ciecierzycę możesz także podsmażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Takie danie możesz podawać z ogórkiem, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupki z ciecierzycyChrupki z ciecierzycy

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to bardzo popularny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu. To z niej przygotowuje się jedne z najbardziej znanych dań tamtego regionu: hummus oraz falafel. Dzięki wysokiej zawartości białka jest polecana szczególnie weganom i wegetarianom. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać nawet osoby z celiakią. Dodatkowo, dzięki niskiemu IG, jest odpowiednia dla cukrzyków. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest uniwersalna i pasuje do niej wiele różnych fit dodatków. Wypróbuj ją w wersji pieczonej – wystarczy jedynie niewielki dodatek oliwy oraz wybrane przyprawy. Dobrze będzie pasowała ostra papryka, kmin rzymski czy cynamon. Z chrupkami z ciecierzycy komponują się też doskonale curry, kolendra oraz rozmaryn. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi świetną lekką i zdrową przekąskę, odpowiednią na przykład na drugie śniadanie. Serwuj ją solo lub ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi lub talarkami z marchewki. W każdym wariancie będzie smakować równie dobrze.