Chrupki z ciecierzycy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Chrupki z ciecierzycy

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

33

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ciecierzycę odsącz. Dobrze wysusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 1

Krok 2

Ciecierzycę połącz z oliwą i przyprawami. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim przyprawioną cieciorkę.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 2

Krok 3

Wstaw do piekarnika na około 15-18 minut, aż ciecierzyca będzie chrupiąca, ale nie spalona. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ciecierzycę kilka razy, aby się równomiernie zrumieniła.

Chrupki z ciecierzycy - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Ciecierzycę możesz także podsmażyć na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej chrupkości. Takie danie możesz podawać z ogórkiem, rzodkiewką czy pomidorkami koktajlowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupki z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupki z ciecierzycyChrupki z ciecierzycy

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Ciecierzyca, zwana też cieciorką, to bardzo popularny składnik w kuchni Bliskiego Wschodu. To z niej przygotowuje się jedne z najbardziej znanych dań tamtego regionu: hummus oraz falafel. Dzięki wysokiej zawartości białka jest polecana szczególnie weganom i wegetarianom. Nie zawiera glutenu, mogą ją więc spożywać nawet osoby z celiakią. Dodatkowo, dzięki niskiemu IG, jest odpowiednia dla cukrzyków. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu jest uniwersalna i pasuje do niej wiele różnych fit dodatków. Wypróbuj ją w wersji pieczonej – wystarczy jedynie niewielki dodatek oliwy oraz wybrane przyprawy. Dobrze będzie pasowała ostra papryka, kmin rzymski czy cynamon. Z chrupkami z ciecierzycy komponują się też doskonale curry, kolendra oraz rozmaryn. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi świetną lekką i zdrową przekąskę, odpowiednią na przykład na drugie śniadanie. Serwuj ją solo lub ze świeżymi warzywami – pomidorkami koktajlowymi lub talarkami z marchewki. W każdym wariancie będzie smakować równie dobrze.