Spaghetti z pulpetami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

11

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Opakowanie Spaghetti bolognese wymieszaj z mięsem mielonym. Odłóż 1 łyżkę przyprawy na później. Uformuj małe pulpeciki. Zagotuj wodę na makaron. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż pulpeciki, aż będą rumiane (ok. 8 min.)

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z patelni, na której rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie, a następnie dodaj umyty i odsączony z wody szpinak. Chwilę przesmaż. Dopraw pozostawioną łyżką przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, oregano, majeranek i pieprz. Chwilę przesmaż.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z połową parmezanu. Wyłóż makaron na talerze. Na wierzchu połóż pulpeciki i posyp resztą sera.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pulpetami i szpinakiemSpaghetti z pulpetami i szpinakiem

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, pożywny, a zarazem odpowiedni dla Twojej diety obiad, dodaj spaghetti z pulpetami i szpinakiem do swojego menu. Pulpeciki przyrządzisz, wykorzystując mielone mięso z indyka – ma mniejszą zawartość tłuszczu niż pozostałe rodzaje i dobrze sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju diet. Uformuj odpowiednie kształty pulpetów, a następnie smaż je na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić mięsa. Zeszklij lekko cebulę (nadaje się zarówno szalotka, jak i czerwona), dodaj szpinak i smaż na oliwie do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu, pomieszaj go z niewielką ilością parmezanu. Wyłóż na talerz, ułóż na nim gotowe mięsne pulpeciki i dodaj szpinak. Tak przygotowane pożywne danie serwuj na gorąco, w głębokich talerzach, udekorowane listkami świeżej bazylii. Dodatkowo oprósz resztą startego sera. Zobacz nasz przepis i już dziś przygotuj ten smaczny obiad.