Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

19

179 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

439 osób wydrukowało

Pobierz pdf

537 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na pastę:

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 gramów

8 sztuk

0.25 łyżeczki

na pomidorowe grzanki:

4 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 3

Krok 4

Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 4

Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Grzanki możesz także przygotować w tosterze, zapiekając w nim kromki bagietki, a następnie układając na nich niepodpieczoną masę pomidorową i kiełki.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Czerniak

    Jagoda Czerniak

    bardzo smaczne było!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymiPasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Forma podania posiłku jest tak samo ważna, jak jego smak. Warto zatem, nawet w środku tygodnia, kiedy ogranicza nas czas, zrobić na śniadanie coś zdrowego, oryginalnego i pysznego. Koniecznie wypróbuj przepis na fit pastę jajeczną – najlepiej serwuj ją w łódeczkach z liści cykorii. To warzywo pełne witamin, potasu, magnezu, żelaza i wielu innych składników niezbędnych w diecie. Jego liście są delikatne, lekkie oraz chrupiące, świetnie nadają się do nadziewania. Wybierz niewielką cykorię o białych główkach i jędrnych liściach. Taka będzie najsmaczniejsza. Zwróć uwagę na sposób jej przechowywania, cykoria nie powinna być wystawiona na działanie światła. Odetnij głąby, opłucz i nałóż do środka pastę przygotowaną z jajek oraz jogurtu naturalnego. Wybierz ten gęsty, a farsz będzie się łatwiej nakładał. Przygotuj mini-grzanki z pomidorami. Opiecz je w całości w piekarniku albo podgrzej samą bagietkę w tosterze. Podawaj lekką pastę jajeczną w cykorii doprawioną ziołami, z kiełkami np. słonecznika lub lucerny, a także z pietruszką lub rzeżuchą. Życzymy smacznego!