Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

19

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

461 osób wydrukowało

Pobierz pdf

564 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na pastę:

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 gramów

8 sztuk

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

na pomidorowe grzanki:

4 sztuki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i w misce rozgnieć widelcem. Dodaj przyprawy, szczypiorek i jogurt. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Pomidora drobno posiekaj, a następnie połącz z oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 2

Krok 3

Masę przełóż na kromki bagietki. Zapiecz przez około 5-8 minut, w zależności od preferowanej chrupkości bagietki.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 3

Krok 4

Rozdziel listki cykorii, a następnie umyj. Przygotowaną pastę przełóż na liście, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 4

Krok 5

Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż łyżkę kiełków. Podawaj z pastą jajeczną w cykorii.

Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Grzanki możesz także przygotować w tosterze, zapiekając w nim kromki bagietki, a następnie układając na nich niepodpieczoną masę pomidorową i kiełki.

1

Opinie o przepisie

  • Jagoda Czerniak

    Jagoda Czerniak , 16.06.2017

    bardzo smaczne było!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka szparagowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymiPasta jajeczna w cykorii z grzankami pomidorowymi

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Forma podania posiłku jest tak samo ważna, jak jego smak. Warto zatem, nawet w środku tygodnia, kiedy ogranicza nas czas, zrobić na śniadanie coś zdrowego, oryginalnego i pysznego. Koniecznie wypróbuj przepis na fit pastę jajeczną – najlepiej serwuj ją w łódeczkach z liści cykorii. To warzywo pełne witamin, potasu, magnezu, żelaza i wielu innych składników niezbędnych w diecie. Jego liście są delikatne, lekkie oraz chrupiące, świetnie nadają się do nadziewania. Wybierz niewielką cykorię o białych główkach i jędrnych liściach. Taka będzie najsmaczniejsza. Zwróć uwagę na sposób jej przechowywania, cykoria nie powinna być wystawiona na działanie światła. Odetnij głąby, opłucz i nałóż do środka pastę przygotowaną z jajek oraz jogurtu naturalnego. Wybierz ten gęsty, a farsz będzie się łatwiej nakładał. Przygotuj mini-grzanki z pomidorami. Opiecz je w całości w piekarniku albo podgrzej samą bagietkę w tosterze. Podawaj lekką pastę jajeczną w cykorii doprawioną ziołami, z kiełkami np. słonecznika lub lucerny, a także z pietruszką lub rzeżuchą. Życzymy smacznego!