Sernik dyniowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik dyniowy

Autor: Weronika Trochimiak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

8 sztuk

1 słoik

3 łyżki

1 sztuka

0.7 szklanki

80 gramów

100 gramów

0.7 szklanki

75 gramów

40 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na większe kawałki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] na ok. 30min lub do miękkości. Ostudzić. Zblendować.

Krok 2

Masło i czekoladę delikatnie rozpuścić w rondelku. Dodać cukier. Ostudzić. Następnie zmiksować z mąką pszenną/ryżową, dodać jajko i na koniec orzechy. Dno 28 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać na spód masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] - ok. 10 min.

Krok 3

Zmiksować ser z dynią, mąką ziemniaczaną i ziarnami wanilii. Kolejno wbić 5 jajek (oddzielnie po jednym, do połączenia). Następnie z 2 ostatnich jajek dodać jedynie żółtka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietankę, delikatnie wymieszać i wylać na upieczony spód.

Krok 4

Piec przez pół godziny w temperaturze 175 ºC [bez termoobiegu], następnie zmniejszyć do 150 ºC [bez termoobiegu] i piec około godziny (lub dłużej- do suchego patyczka).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik dyniowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej