Składniki
1 kilogram
1 sztuka
8 sztuk
1 słoik
3 łyżki
1 sztuka
0.7 szklanki
80 gramów
100 gramów
0.7 szklanki
75 gramów
40 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na większe kawałki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] na ok. 30min lub do miękkości. Ostudzić. Zblendować.
Krok 2
Masło i czekoladę delikatnie rozpuścić w rondelku. Dodać cukier. Ostudzić. Następnie zmiksować z mąką pszenną/ryżową, dodać jajko i na koniec orzechy. Dno 28 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać na spód masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] - ok. 10 min.
Krok 3
Zmiksować ser z dynią, mąką ziemniaczaną i ziarnami wanilii. Kolejno wbić 5 jajek (oddzielnie po jednym, do połączenia). Następnie z 2 ostatnich jajek dodać jedynie żółtka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietankę, delikatnie wymieszać i wylać na upieczony spód.
Krok 4
Piec przez pół godziny w temperaturze 175 ºC [bez termoobiegu], następnie zmniejszyć do 150 ºC [bez termoobiegu] i piec około godziny (lub dłużej- do suchego patyczka).
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej