Kulki cielęce z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulki cielęce z grzybami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

8 łyżek

null

1 sztuka

null

1 szklanka

1 łyżka

0.7 szklanki

1 sztuka

6 łyżek

300 gramów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Czosnek obierz i posiekaj z solą.

Krok 2

Do mięsa dodaj bułkę, jajo, czosnek. Posól, popieprz i całość dobrze wymieszaj. Z mięsa formuj kuleczki.

Krok 3

Rozgrzej olej, kulki obtaczaj w bułce tartej i smaż na złoty kolor.

Krok 4

Obierz cukinię, pokrój w kostkę. Grzyby umyj i pokrój w plasterki. Podsmaż grzyby i cukinię, dodaj kulki i całość zalej rosołem Knorr.

Krok 5

Duś pod przykryciem przez 25 minut. Całość zaciągnij mąka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulki cielęce z grzybami         - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej