Tarta z wędzoną rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z wędzoną rybą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
21 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest równie dobra na ciepło i na zimno. TARTA Z WĘDZONĄ RYBĄ, czyli na przykład dorszem, pstrągiem albo makrelą jest znakomita na przystawkę, możesz także podać ją na obiad z sałatą. Jeśli coś zostanie, zabierz następnego dnia do pracy na drugie śniadanie. Uważaj tylko na głodnych kolegów!

Krok 2

Mąkę wsyp do miski, w środku zrób „studnię", czyli dołek. Dodaj masło. Roztrzep jajko, przypraw solą i pieprzem, wlej do dołka w mące razem z sokiem cytrynowym. Szybko zagnieć, ulep kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj masę śmietankową: jajka roztrzep ze śmietaną i koperkiem, przypraw do smaku (nie sól za dużo, bo wędzona ryba jest słona). Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, włącz termoobieg. Ciasto rozwałkuj do grubości 5 mm, przenieś na wałku do formy na tartę posmarowanej masłem i posypanej mąką (patrz strona…). Spód i boki ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj kółkiem z pergaminu, posyp fasolą. Upiecz „na biało" (ciasto nie może się przyrumienić) - trwa to około 15 minut. Zdejmij fasolę i pergamin, a ciasto posyp 2/3 sera. Obłóż kawałkami ryby, polej masą śmietankową. Posyp resztą sera, zwiększ temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piecz jeszcze 15 minut. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z wędzoną rybą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Bogracz z kluseczkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej