Świąteczna przekąska z jaj przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna przekąska z jaj

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

3 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo.

Krok 2

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie skrop cytryną.

Krok 3

Kiełki posiekaj, wymieszaj z chrzanem, śmietaną i jogurtem. Dopraw solą i cukrem.

Krok 4

Jajka pokrój na ćwiartki, ułóż na półmisku i polej przygotowanym sosem. Posyp natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna przekąska z jaj - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej