
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
150 gramów
krem:
250 mililitrów
50 gramów
2 łyżki
30 gramów
50 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj mleko, dodaj kaszę manną, wiórki kokosowe, masło oraz cukier, cukier waniliowy i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 2
Tortownicę o wymiarach ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, dno wysmaruj kremem z kaszą, poukładaj biszkopty i odstaw do ostygnięcia aż stężeje.

Krok 3
Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Krok 4
Biszkopty zalej galaretką i wystudź aby stężała. Przed podaniem poukładaj na wierzchu małe kawałki owoców.


Dobra rada:
Podawaj np. z porcją bitej śmietany
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Torcik z kaszy manny
Z jednej strony torty kojarzone są ze spektakularnymi deserami, będącymi popisowymi numerami cukierników. Z drugiej kasza manna przez wiele osób traktowana jest jako jedzenie odpowiednie dla małych dzieci lub osób z problemami żołądkowymi. Co może wyjść z tego dość skrajnego zestawienia? Prosty, ale za to efektowny deser bez pieczenia – oto torcik z kaszy manny.
Dla kogo?
Dopiero zaczynacie naukę gotowania i nie chcecie zabierać się za samodzielne zrobienie biszkoptu? Torcik z kaszy manny ułatwi to zadanie i sprawi, że nawet największy sceptyk uwierzy w Wasze zdolności kulinarne.
Na jaką okazję?
Wyjęty z lodówki torcik z kaszą manną, udekorowany galaretką i owocami, stanowi doskonały letni deser. Wynieście stół do ogrodu albo przenieście się na balkon.
Czy wiesz, że?
Kasza manna sprawdza się w deserach, ale też w potrawach wytrawnych. Użyjcie jej jako składnika pulpetów lub warzywnych kotlecików.
Dla urozmaicenia:
Możecie dowolnie zmieniać smak i kolor galaretki oraz owoce. Korzystajcie z dobrodziejstw sezonowych produktów. W torciku świetnie smakują brzoskwinie i agrest.