Tost po myśliwsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Tost po myśliwsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

100 gramów

2 szczypty

8 sztuk

1 sztuka

60 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczywo usmaż na tosty. W tosterze lub na patelni.

Krok 2

Oczyść i pokrój na mniejsze kawałki pieczarki. Zioła oczyść i posiekaj lub porwij. Pomidorki i cebulkę perłową przekrój na pół. Szalotkę pokrój w kostkę. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

W rondlu podsmaż szalotkę z pieczarkami. Po chwili dodaj cebulkę perłową, pomidorki i szpinak. Smaż całość ok 1 minut i przełóż do miseczki.

Krok 4

Na tą samą patelnię wlej śmietankę i gotuj kilka minut aż zacznie gęstnieć. Dodaj ponownie usmażone grzyby z resztą składników, świeże zioła, dopraw szczyptą soli i pomidorami Knorr. Zagotuj, wymieszaj i podawaj na grzance posypane przyprawą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tosty możesz wcześniej zapiec z serem.

2

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 11.10.2022

    A gdzie wino

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tost po myśliwsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tost po myśliwsku Tost po myśliwsku

Tosty po myśliwsku, ale bez mięsa. Za fantastyczny aromat i smak tej przekąski odpowiedzialne są świeże grzyby oraz zioła. Zapowiada się posiłek na gorąco prosto z leśnej polany. Zainteresowani małym wypadem za miasto, ale brakuje czasu? Dziś załatwicie to we własnych kuchniach.

Dla kogo? Fanów chrupiących tostów nie brakuje. Przekąskę można łatwo modyfikować w zależności od swoich preferencji, a do tego jej przyrządzenie nie wymaga poświęcenia wielu cennych godzin.

Na jaką okazję? Tosty nie brzmią jak zbyt wyszukane danie? Widocznie do tej pory nie próbowaliście ich w wersji myśliwskiej. Grzyby nadają całości szlachetności, więc grzanki bez żadnych oporów możecie podać gościom, gdy wpadną w odwiedziny.

Czy wiesz, że? Wykazano, że w grzybach ukryty jest piąty smak umami. Dzięki temu, jak również za sprawą mięsistej konsystencji, stanowią wyśmienity zamiennik mięsa.

Dla urozmaicenia: Nic nie stoi na przeszkodzie, by tosty po myśliwsku wzbogacić serem. Nadają się do tego np. ementaler i brie.