Kanapka w stylu śródziemnomorskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 mililitrów

1 opakowanie

8 sztuk

1 sztuka

120 gramów

50 gramów

1 pęczek

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcedź suszone pomidory (zachowaj olej) i posiekaj. Wymieszaj z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz przyprawą Knorr tworząc pastę.

Krok 2

Z chleba przygotuj tosty i posmaruj pastą 4 kromki.

Krok 3

Umyj sałatę lodową i porwij na mniejsze liście. Pokrój ser w plastry. Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój w plasterki. Szczypiorek pokrój drobno.

Krok 4

Na kromce chleba z pastą pomidorową układaj sałatę, ser, orzechy, szczypiorek oraz ogórka i pomidora.

Krok 5

Przykryj kanapkę drugą kromką i przekrój na pół w trójkąt

przepisy.pl

Dobra rada:

Do kanapki możesz również dodać szynkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka w stylu śródziemnomorskimKanapka w stylu śródziemnomorskim

Kuchnia śródziemnomorska to synonim smaku, aromatu i delikatności. Jeśli lubicie tego rodzaju potrawy, skorzystajcie z naszej propozycji. Odmienimy Wasze menu, polecając przepis na kanapkę w stylu śródziemnomorskim. To tradycyjne danie, serwowane najczęściej na śniadanie, kolację lub jako przekąska w ciągu pracowitego dnia, wcale nie musi być nudne i sztampowe. Wystarczy połączyć kilka składników, aby zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia i zakochać się w smakach śródziemnomorskich. Spróbujcie, będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla każdego! Przede wszystkim dla osób, które szukają inspiracji w zakresie tak prostych dań jak kanapka.

Na jaką okazję?

Na każdą! Kanapka śródziemnomorska idealnie sprawdzi się jako menu śniadaniowe czy kolacyjne. Będzie także świetną propozycją na szybki lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Suszone pomidory powstają na skutek usunięcia wody z tego warzywa, poprzez jej odparowanie. To jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności, który wykorzystywany jest do dziś.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz wzbogacić danie śniadaniowe, do kanapki w stylu śródziemnomorskim dodaj ulubioną szynkę. Idealnie skomponuje się z warzywami i serem.