Wegańskie uramaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie uramaki

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.

Krok 2

W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.

Krok 3

Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.

Krok 4

Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej