Wegańskie uramaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie uramaki

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.

Krok 2

W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.

Krok 3

Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.

Krok 4

Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tatar z wołowiny
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej