Wegańskie uramaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie uramaki

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.

Krok 2

W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.

Krok 3

Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.

Krok 4

Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Bernadetta

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie uramaki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej