
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
Krok 2
W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy.
Krok 3
Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), posypujemy obficie czarnym sezamem, przykrywamy folią spożywczą, odwracamy na drugą stronę- tzn. nori do góry. Wodorosty smarujemy odrobiną wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy na nim paski marchewki, obu papryk, ogórka i awokado.
Krok 4
Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej