Zupa z soczewicy czerwonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy czerwonej

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

170 gramów

100 gramów

50 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Soczewicę wsyp do garnka z wrzącą wodą (400 ml) gotuj ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Dodaj kostkę i gotuj jeszcze 5 minut.

Zupa z soczewicy czerwonej - Krok 1

Krok 2

Cebule obierz, drobno pokrój i zeszklj na oleju kokosowym.

Zupa z soczewicy czerwonej - Krok 2

Krok 3

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Smaż z cebula około 3 minuty.

Zupa z soczewicy czerwonej - Krok 3

Krok 4

Przełóż do zupy zawartość patelni. Dopraw przyprawami i dodaj przecier pomidorowy. Gotuj jeszcze 15 minut.

Zupa z soczewicy czerwonej - Krok 4
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy czerwonej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy czerwonejZupa z soczewicy czerwonej

Pora na: Obiad.

Jeśli zupy w waszym codziennym jadłospisie zajmują jedno z kluczowych miejsc, nie inaczej powinno być w diecie. Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe to zupa z soczewicy czerwonej, z aromatycznym curry, wzbogacona smakiem ostrej papryczki. To idealny pomysł na obiad, bez mięsnych dodatków. Co więcej, soczewica nie wymaga długotrwałego przygotowywania. Wystarczy na kilka minut umieścić ją we wrzątku, aby była gotowa do dalszej obróbki. Zupę przyrządzicie w nieco ponad pół godziny, co sprawia, że danie to polubią również miłośnicy potraw niewymagających wielogodzinnego gotowania.

Dla kogo?

Przepis doskonale wpisuje się w zbilansowaną dietę 1500 kalorii, przeznaczoną dla osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Zupa z soczewicy czerwonej dostarczy wam 398 kalorii, a także 23 g błonnika i 22,2 g białka.

Czy wiesz, że?

Olej kokosowy wytwarzany jest z miąższu orzechów kokosowych, czyli tak zwanej kopry. Swoją popularność na całym niemal świecie zawdzięcza uniwersalnemu przeznaczeniu. Wykorzystywany jest do przygotowywania zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych. Jest nieodłącznym składnikiem dań kuchni azjatyckiej.