Kokilka – co to jest? Do czego służy?
Jak wygląda kokilka? Co to takiego i do czego służy? To niewielkie naczynie doskonale znosi zarówno wysokie, jak i bardzo niskie temperatury, dlatego w kuchni można je wykorzystywać na wiele sposobów – zapiekać, mrozić, podgrzewać w mikrofali, a nawet serwować potrawy na stół. Poznajcie szerokie zastosowanie kokilek i dowiedzcie się, co można w nich przyrządzić!
Kokilka – co to takiego?
Można ją znaleźć niemal w każdej kuchni. Świetnie się sprawdza w przygotowaniu jednoporcjowych dań lub deserów. Co to jest kokilka? Do czego służy? Kokilki to niewielkich rozmiarów naczynia żaroodporne wykonane najczęściej z ceramiki lub szkła. Zazwyczaj mają okrągłe dno, niezbyt wysokie ranty i pojemność do 250 ml. Niektóre dodatkowo mają po bokach uszy i sprzedawane są wraz z przykrywką, która ułatwia podgrzewanie lub zapiekanie znajdującej się wewnątrz żywności. Ogromną zaletą kokilek jest zarówno duża odporność na wysokie i niskie temperatury, jak i dobre znoszenie szoku termicznego, np.: w przypadku przełożenia naczynia z zamrażarki bezpośrednio do rozgrzanego piekarnika.
Co można zapiekać w kokilkach?
Wytworzone z żaroodpornych materiałów kokilki dzięki niewielkim rozmiarom doskonale nadają się do przygotowania jednoporcjowych potraw. Można w nich piec zarówno słodkie, jak i wytrawne jedzenie, a dzięki eleganckiemu wyglądowi serwować przysmaki bez potrzeby przekładania ich na inne naczynia. W kokilkach szybko upieczecie takie dania jak:
- Kilkuskładnikowe zapiekanki w wersji mini, zawierające warzywa, tarty ser oraz kawałki mięsa, jak np.zapiekanka z jarmużem, dynią i śliwkami lub kremowa zapiekanka rybna z dodatkiem zielonego groszku, papryki oraz cebuli.
- Słodkie i pikantne tarty przygotowane na spodzie z kruchego ciasta i wypełnione soczystym nadzieniem. Takie dania jak ziemniaczana tarta z boczkiem i porem lub tartaletki szpinakowe przygotujecie w kilkadziesiąt minut.
- Jajka zapiekane na podsmażonym z cebulką boczku, które najlepiej smakują w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa lub grzanek.
- Suflety, czyli serwowane na gorąco wypieki o puszystej konsystencji. Suflet podstawowy można wzbogacić o różne dodatki, np.: owoce, warzywa czy mięso.
- Klasyczny lub smakowy np.:pistacjowy crème brûlée pokrywany przed podaniem cienką warstwą skarmelizowanego cukru.
- Zapiekane owoce lub warzywa będące dodatkiem do drugiego dania lub grillowanego mięsa.
- Crumble z owocami, czyli kawałki jabłek i gruszek (lub innych owoców) pieczone w kokilkach z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Kokilka – zastosowanie do dań przygotowywanych „na zimno”
Do przygotowania deserów często używane są naczynia o niewielkich rozmiarach, takie jak miseczka, pucharek lub kokilka. Co to daje? Przede wszystkim umożliwia podzielenie przysmaku na wiele równych porcji, które potem można zaserwować gościom lub zostawić na następny dzień. Za pomocą kokilek przygotujecie znaną z kuchni włoskiej panna cottę albo efektownie prezentujący się pudding chia o egzotycznym kokosowo-bananowym smaku. Te niewielkie naczynia o szerokim dnie świetnie mogą zastąpić formę, w której stężeje ciasto niewymagające pieczenia, jak np.: sernik Philadelphia z syropem cynamonowym albo puszysta szarlotka na zimno. W kokilkach warto przygotować warzywne tymbaliki, czyli galarety z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych jarzyn, jajka albo kawałków mięsa z kurczaka czy ryby.
Inne zastosowanie kokilek
Do czego służy kokilka? Choć jest naczyniem, w którym najczęściej zapieka się różne dania, taki ramekin prezentuje się zazwyczaj bardzo estetycznie, dlatego z powodzeniem może być wykorzystany do podania przystawek lub gęstych sosów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w trakcie spotkania lub przyjęcia podać w nich sałatkę warzywną, mus jarzynowy albo pikantne śledzie w majonezie. Niewielkie rozmiary pozwalają wykorzystać kokilki do serwowania dipów, w których macza się chipsy, grissini lub trójkątne nachosy. Dodatkowo małe ramekiny sprawdzą się także do zaserwowania popularnych w Hiszpanii tapas, czyli mnóstwa różnorodnych przekąsek przyrządzonych z rozmaitych składników, które doskonale smakują podczas towarzyskich imprez, takich jak urodziny, Halloween czy Sylwester.
Komentarze (0)