Batony proteinowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Batony proteinowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

300 gramów

1 szklanka

100 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki górskie i nasiona chia zagotuj w litrze wody, przerzuć na sito i dokładnie odciśnij. Przełóż do większej miski.

Batony proteinowe - Krok 1

Krok 2

Daktyle rozdrobnij w kielichu miksera. Otrzyj cystynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Składniki te dodaj do płatków, dodaj do nich również jagody goi, cynamon, wiórki kokosowe i aramantusa.

Batony proteinowe - Krok 2

Krok 3

W szklanej misce, masło orzechowe i czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej. Jeszcze ciepłe przelej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.

Batony proteinowe - Krok 3

Krok 4

Masę przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia, a następnie pokrój w odpowiedniej wielkości porcje.

Batony proteinowe - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nasiona chia możesz zastąpić ziarnem siemienia lnianego - ma bardzo zbliżone wartości odżywcze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Batony proteinowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Batony proteinoweBatony proteinowe

Co prawda nazwa może brzmieć jak pozycja z produktów dostępnych wyłącznie na siłowni, lecz z batonami proteinowymi powinni zapoznać się wszyscy. Nie są zarezerwowane wyłącznie dla osób bijących kolejne rekordy w podnoszeniu ciężarów i biegach na długie dystanse. Śmiało można potraktować je jako sposób na szybkie małe co nieco.

Dla kogo?

Batony proteinowe to propozycja doskonała dla osób, które z jednej strony cenią domowe przysmaki, ale z drugiej nie mogą poświęcić gotowaniu zbyt wiele czasu. Jedna foremka umożliwi przygotowanie nawet kilkunastu porcji.

Na jaką okazję?

Batony proteinowe bardzo łatwo jest zapakować i wziąć na wynos gdziekolwiek. Smakowitą przekąskę można mieć zawsze przy sobie – w szkole, na uczelni, w pracy albo w czasie dłuższego spaceru.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie mieliście do tej pory styczności z amarantusem, zyskujecie świetną okazję, by to zmienić. Nazywany szarłatem, był znany na terenach Ameryki Południowej już 5 tysięcy lat temu. Dla społeczności indiańskich stanowił jeden z podstawowych produktów spożywczych.

Dla urozmaicenia:

W tego typu batonach bardzo dobrze sprawdza się dodatek suszonych owoców – ananasa, moreli, aronii, agrestu, borówek.