
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 opakowanie
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę i szczypior pokrój w drobną kostkę, czosnek rozetrzyj na miazgę, wyciśnij sok z cytryny.

Krok 2
Mięso z kraba odciśnij z zalewy, przełóż do miski, dodaj przyprawę Cajun Knorr, sól, jajko, bułkę tartą i połowę szczypioru. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kotleciki.

Krok 3
Placki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, po ok. 3 minuty z każdej strony.

Krok 4
Pozostały szczypior, sok z cytryny i pieprz połącz z kwaśną śmietaną. Gotowe placki krabowe podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.


Dobra rada:
Jeśli masa krabowa będzie zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki krabowe w stylu nowoorleańskim
Kuchnia kreolska określana jest często jako kosmopolityczna. Widoczne są w niej wpływy: meksykańskie, francuskie, hiszpańskie, włoskie i amerykańskie. Ze względu na swoje położenie Nowy Orlean stanowi ważny punkt na mapie kulinarnej. Jeśli szukasz kreolskiej receptury, wybierz przepis na placki krabowe w stylu nowoorleańskim! Gotowy na ciekawe doznania smakowe?
Dla kogo?
Dla miłośników kolorowych i wyrazistych dań! Rozpraw się z nudą w kuchni raz na zawsze!
Na jaką okazję?
Placki krabowe w tylu nowoorleańskim to przykład na niesztampowe, oryginalne i smaczne danie na obiad bądź kolację.
Czy wiesz, że?
Kuchnia kreolska obfituje w owoce morza, ryby i pikantne przyprawy – pieprz cayenne, imbir czy chili.
Dla urozmaicenia:
Gdy masa krabowa będzie zbyt wilgotna, dodaj do niej więcej bułki tartej.