Placki krabowe w stylu nowoorleańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki krabowe w stylu nowoorleańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

80 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę i szczypior pokrój w drobną kostkę, czosnek rozetrzyj na miazgę, wyciśnij sok z cytryny.

Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - Krok 1

Krok 2

Mięso z kraba odciśnij z zalewy, przełóż do miski, dodaj przyprawę Cajun Knorr, sól, jajko, bułkę tartą i połowę szczypioru. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj małe kotleciki.

Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - Krok 2

Krok 3

Placki smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu, po ok. 3 minuty z każdej strony.

Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - Krok 3

Krok 4

Pozostały szczypior, sok z cytryny i pieprz połącz z kwaśną śmietaną. Gotowe placki krabowe podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli masa krabowa będzie zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki krabowe w stylu nowoorleańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki krabowe w stylu nowoorleańskimPlacki krabowe w stylu nowoorleańskim

Kuchnia kreolska określana jest często jako kosmopolityczna. Widoczne są w niej wpływy: meksykańskie, francuskie, hiszpańskie, włoskie i amerykańskie. Ze względu na swoje położenie Nowy Orlean stanowi ważny punkt na mapie kulinarnej. Jeśli szukasz kreolskiej receptury, wybierz przepis na placki krabowe w stylu nowoorleańskim! Gotowy na ciekawe doznania smakowe?

Dla kogo?

Dla miłośników kolorowych i wyrazistych dań! Rozpraw się z nudą w kuchni raz na zawsze!

Na jaką okazję?

Placki krabowe w tylu nowoorleańskim to przykład na niesztampowe, oryginalne i smaczne danie na obiad bądź kolację.

Czy wiesz, że?

Kuchnia kreolska obfituje w owoce morza, ryby i pikantne przyprawy – pieprz cayenne, imbir czy chili.

Dla urozmaicenia:

Gdy masa krabowa będzie zbyt wilgotna, dodaj do niej więcej bułki tartej.