Bigos z młodej kapusty wege przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bigos z młodej kapusty wege

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

200 gramów

1 puszka

1 sztuka

1 gram

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki dodaję łyżeczkę papryki wędzonej, 2 łyżki oleju, pokruszoną kostkę czosnku.

Krok 2

Kapustę szatkuję. Marchewkę, seler, korzeń pietruszki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam 250 ml wody, dodaję dwie kostki bulion warzywny, wrzucam kapustę poszatkowaną i gotuję około pięć minut. Kapusta młoda nie wymaga długiego gotowania.

Krok 3

W głębokim rondlu rozgrzewam olej, dodaję starte warzywa, por drobno pokrojoną i przesmażam. Wlewam puszkę pomidorów, dodaję dwie kostki pokruszone cebulki i przesmażam chwilę. Do warzyw dodaję kapustę ugotowaną razem z bulionem w którym się gotowała. Duszę jeszcze 10 minut. W tym czasie na osobnej patelni przesmażam tofu i dodaję do bigosu. Doprawiam pieprzem, solą według uznania. Podaję z chlebem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bigos z młodej kapusty wege - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Siekane kotlety
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej