Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
2 szklanki
250 gramów
2 sztuki
4 łyżki
5 sztuk
1 szklanka
1 opakowanie
0.5 opakowania
5 łyżek
3 szklanki
1 sztuka
6 łyżeczek
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
KRUCHE CISTO: 1. Przesiać mąkę pszenną, 1 szklankę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami cynamonu/przyprawy do piernika, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać. Dodać żółtka i cukier, zagniatać jak najszybciej (gdy jest problem z połączeniem składników dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody). 2. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na całą noc. 3. Po tym smarować blachę masłem - może być tortownica, keksówka lub foremki na muffinki, oprószyć mąką. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki na tarce o dużych oczkach. Nakłuć widelcem, wysypać, np. groszkami do pieczenia, monetami, fasolą i piec około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wystudzić. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.
Krok 2
PIANKA BUDYNIOWA: 1. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać każdorazowo do momentu całkowitego rozpuszczenia wsypanego cukru. Powstanie masa bezowa: sztywna, gładka i błyszcząca.
Krok 3
OWOCE: 1. Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok. 2. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać startą skórkę i 2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika. Całość wymieszać 3. Do tak przygotowanych owoców wsypać mąką ziemniaczaną/kukurydzianą i całość połączyć
Krok 4
WARSTWY: 1. Podpieczony spód ciasta 2. Owoce 3. Pianka budyniowa 4. 1/3 ciasta kruchego pozostawiona w lodówce starta na tarce o dużych oczkach 4. Cukier puder wymieszany z cynamonem/przyprawą do piernika
Krok 5
Tak przygotowane ciasto piec przez 30-40 min w temperaturze 190 st C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej