Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście

Autor: Joanna Lubczyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

250 gramów

2 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 opakowania

5 łyżek

3 szklanki

1 sztuka

6 łyżeczek

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KRUCHE CISTO: 1. Przesiać mąkę pszenną, 1 szklankę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami cynamonu/przyprawy do piernika, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać. Dodać żółtka i cukier, zagniatać jak najszybciej (gdy jest problem z połączeniem składników dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody). 2. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na całą noc. 3. Po tym smarować blachę masłem - może być tortownica, keksówka lub foremki na muffinki, oprószyć mąką. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki na tarce o dużych oczkach. Nakłuć widelcem, wysypać, np. groszkami do pieczenia, monetami, fasolą i piec około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wystudzić. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.

Krok 2

PIANKA BUDYNIOWA: 1. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać każdorazowo do momentu całkowitego rozpuszczenia wsypanego cukru. Powstanie masa bezowa: sztywna, gładka i błyszcząca.

Krok 3

OWOCE: 1. Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok. 2. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać startą skórkę i 2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika. Całość wymieszać 3. Do tak przygotowanych owoców wsypać mąką ziemniaczaną/kukurydzianą i całość połączyć

Krok 4

WARSTWY: 1. Podpieczony spód ciasta 2. Owoce 3. Pianka budyniowa 4. 1/3 ciasta kruchego pozostawiona w lodówce starta na tarce o dużych oczkach 4. Cukier puder wymieszany z cynamonem/przyprawą do piernika

Krok 5

Tak przygotowane ciasto piec przez 30-40 min w temperaturze 190 st C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu

Tagi:Cytryna
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej