Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
2 szklanki
250 gramów
2 sztuki
4 łyżki
5 sztuk
1 szklanka
1 opakowanie
0.5 opakowania
5 łyżek
3 szklanki
1 sztuka
6 łyżeczek
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
KRUCHE CISTO: 1. Przesiać mąkę pszenną, 1 szklankę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami cynamonu/przyprawy do piernika, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać. Dodać żółtka i cukier, zagniatać jak najszybciej (gdy jest problem z połączeniem składników dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody). 2. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na całą noc. 3. Po tym smarować blachę masłem - może być tortownica, keksówka lub foremki na muffinki, oprószyć mąką. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki na tarce o dużych oczkach. Nakłuć widelcem, wysypać, np. groszkami do pieczenia, monetami, fasolą i piec około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wystudzić. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.
Krok 2
PIANKA BUDYNIOWA: 1. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać każdorazowo do momentu całkowitego rozpuszczenia wsypanego cukru. Powstanie masa bezowa: sztywna, gładka i błyszcząca.
Krok 3
OWOCE: 1. Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok. 2. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać startą skórkę i 2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika. Całość wymieszać 3. Do tak przygotowanych owoców wsypać mąką ziemniaczaną/kukurydzianą i całość połączyć
Krok 4
WARSTWY: 1. Podpieczony spód ciasta 2. Owoce 3. Pianka budyniowa 4. 1/3 ciasta kruchego pozostawiona w lodówce starta na tarce o dużych oczkach 4. Cukier puder wymieszany z cynamonem/przyprawą do piernika
Krok 5
Tak przygotowane ciasto piec przez 30-40 min w temperaturze 190 st C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























