Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście

Autor: Joanna Lubczyńska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

250 gramów

2 sztuki

4 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

1 opakowanie

0.5 opakowania

5 łyżek

3 szklanki

1 sztuka

6 łyżeczek

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KRUCHE CISTO: 1. Przesiać mąkę pszenną, 1 szklankę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami cynamonu/przyprawy do piernika, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać. Dodać żółtka i cukier, zagniatać jak najszybciej (gdy jest problem z połączeniem składników dodajemy 2-3 łyżki lodowatej wody). 2. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i pozostawić w lodówce na kilka godzin - najlepiej na całą noc. 3. Po tym smarować blachę masłem - może być tortownica, keksówka lub foremki na muffinki, oprószyć mąką. Ciasto dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część ciasta ścieramy na dno blaszki na tarce o dużych oczkach. Nakłuć widelcem, wysypać, np. groszkami do pieczenia, monetami, fasolą i piec około 20 minut w temperaturze 190 st. C. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i wystudzić. Pozostałą część ciasta włożyć do lodówki.

Krok 2

PIANKA BUDYNIOWA: 1. Ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Ubijać każdorazowo do momentu całkowitego rozpuszczenia wsypanego cukru. Powstanie masa bezowa: sztywna, gładka i błyszcząca.

Krok 3

OWOCE: 1. Sparzyć cytrynę. Zetrzeć skórkę z cytryny na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok. 2. Owoce polać sokiem z cytryny, dodać startą skórkę i 2 łyżeczki cynamonu/przyprawy do piernika. Całość wymieszać 3. Do tak przygotowanych owoców wsypać mąką ziemniaczaną/kukurydzianą i całość połączyć

Krok 4

WARSTWY: 1. Podpieczony spód ciasta 2. Owoce 3. Pianka budyniowa 4. 1/3 ciasta kruchego pozostawiona w lodówce starta na tarce o dużych oczkach 4. Cukier puder wymieszany z cynamonem/przyprawą do piernika

Krok 5

Tak przygotowane ciasto piec przez 30-40 min w temperaturze 190 st C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu

Tagi:Cytryna
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Budyniowa pianka z owocami na korzennym kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej