Ciasto czekoladowe ze śliwkami – mokre: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

558

heart
893 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6715 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

100 gramów

3 sztuki

150 gramów

130 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

300 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy do ciasta.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do masy i mieszamy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do tortownicy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, skórką do dołu i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok 50 min.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Jest genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karo

    Karo , 30.07.2021

    Przepyszne ciasto! Wszystkim bez wyjątku smakowało!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta glik

    marta glik , 06.10.2020

    Jest pyszne i szybkie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe ze śliwkamiCiasto czekoladowe ze śliwkami

Od zawsze wiadomo, że czekolada ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście – przetestujcie w praktyce to połączenie, a doskonałą okazją do tego jest przygotowanie ciasta czekoladowego ze śliwkami, według naszego przepisu. Placek ze śliwkami zachwyci was puszystością oraz głębokim czekoladowym smakiem. Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że długo zachowuje swą świeżość.

Dla kogo?

Jeśli należycie do grupy miłośników czekoladowych deserów – kakaowe ciasto ze śliwkami jest zdecydowanie dla was!

Na jaką okazję?

Mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami doskonale sprawdzi się jako codzienna porcja domowych słodkości, ale także podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta czy uroczysta kolacja w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Najpopularniejszymi śliwkami w Polsce są węgierki. Ich cechą charakterystyczną jest miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Śliwki te idealnie nadają się do spożycia na surowo, a także do przetworów i do suszenia.

Dla urozmaicenia:

Ciasto kakaowe ze śliwkami możecie przygotować także w sezonie zimowym. Wówczas świeże owoce zastąpcie ich mrożoną wersją.