Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
NOWY PRZEPIS
średnie
12955 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
250 gramów
170 gramów
320 gramów
1 opakowanie
2 łyżeczki
500 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2
W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem, następnie dodaj żółtka i cukier wanilinowy, ciągle ucierając. Do utartej masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Powstałą masę połącz delikatnie z pianą z białek.

Krok 4
Ciasto rozdziel w miskach na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Każde wymieszaj.

Krok 5
Do formy wysmarowanej masłem z pergaminem, nakładaj na przemian po jednej łyżce ciasta, tak aby powstała swoista szachownica. Następnie rozsmaruj dużą łyżką z wierzchu aby powstały fale.

Krok 6
Na ciasto wyłóż wiśnie i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez 45 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
Oto deser, który mocno działa na wyobraźnię. Dwukolorowy, z charakterystycznymi falami jest ciastem niezwykle efektownym, a jednocześnie bardzo przystępnym – nawet dla początkujących kucharzy. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zaprosić do walca… w kuchni!
Dla kogo?
Przepis na ciasto Fale Dunaju jest idealny dla wszystkich, którzy nie do końca wierzą w swój talent kulinarny. Praktyka czyni mistrza, a atrakcyjny i smakowity wypiek pozwoli nabrać pewności siebie.
Na jaką okazję?
Postarajcie się o jak największą publikę – ciasto Fale Dunaju wygląda na tyle zachęcająco, że aż żal nie pokazać go światu! Huczne przyjęcie urodzinowe albo imieninowe? Brakiem pomysłu na deser nie musicie się już martwić.
Czy wiesz, że?
Jeśli idea zero waste jest Wam bliska, do Fal Dunaju możecie wykorzystać wiśnie z kompotu.
Dla urozmaicenia:
Wybierając owocowe dodatki do placka, kierujcie się sezonowością produktów. Świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, porzeczki.