Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa
70 przepisów - 14 dni

Składniki
240 gramów
1 sztuka
40 gramów
2 sztuki
3 łyżki
5 łyżeczek
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 190 st. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2
Białka ubij na pianę.

Krok 3
W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem zblenduj na gładką masę. Dodaj żółtka, ksylitol i przyprawy oraz jogurt. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę.

Krok 4
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 5
Ciasto przelej do keksówki. Piecz ciasto przez około 40 - 50 minut.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasto z czerwonej fasoli
Pora na: Podwieczorek.
Czerwona fasola, stosowana powszechnie w wielu kuchniach świata, a szczególnie uwielbiana w Meksyku, może być idealną bazą do placka. Wystarczy odrobina kulinarnej kreatywności, oryginalne połączenie składników, aby stworzyć pyszny podwieczorek, który przypadnie do gustu miłośnikom domowych łakoci. Nasza propozycja na czwarty posiłek w ciągu dnia to ciasto z bananem, jogurtem, kakao i aromatycznymi przyprawami. Jak na ciasto przystało – musi być słodko, z tym że tradycyjny cukier zastąpiliśmy ksylitolem. Smacznego!
Dla kogo?
Ciasto z fasoli przypadnie do gustu osobom aktywnym fizycznie, dbającym o zbilansowaną, wysokobiałkową dietę.
Wiesz, co jesz!
Nasza propozycja na podwieczorek dostarczy wam 121,4 kcal energii, 5,7 g błonnika oraz 5,8 g białka.
Czy wiesz, że?
Ksylitol to inaczej cukier brzozowy, powszechnie wykorzystywany do słodzenia potraw. Innym popularnym zamiennikiem klasycznego cukru, który można kupić w sklepach ze „zdrową” żywnością, jest erytrol.