Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Brukselkę obierz z zewnętrznych listków i umyj. Winogrona umyj i przekrój na pół. Dymkę pokrój w plasterki.

Krok 3

Na patelni z łyżką oleju podsmaż krótko dymkę oraz listki brukselki i przełóż do miski.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz olejem.

Krok 5

Teraz połącz jeszcze ciepłą kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, brukselką i winogronami. Podawaj natychmiast.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do sałatki orzechy włoskie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z fetą i kuskusem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselkąCiepła sałatka z kaszą gryczaną i brukselką

Sałatki zazwyczaj kojarzą się z dodatkiem do dania głównego, przekąską na przyjęcia lub potrawą, która najlepiej smakuje w wakacyjne, upalne dni. Nie warto jednak rezygnować z tego rodzaju specjałów na co dzień, gdy temperatura na zewnątrz spada. Podnieście ją we własnych kuchniach, przyrządzają sałatkę na ciepło z kaszą gryczaną i brukselką.

Dla kogo?

Stęskniliście się za letnimi, sezonowymi przysmakami? Ciepła sałatka z kaszą gryczaną, brukselką i czerwonymi winogronami sprawi, że na talerzach znów pojawią się kuszące składniki w intensywnych barwach.

Na jaką okazję?

Sałatka z kaszą i brukselką to znakomity sposób na ciepły lunch lub kolację, który nie wymaga skomplikowanych i pracochłonnych manewrów w kuchni.

Czy wiesz, że?

Kaszę gryczaną uzyskuje się z nasion gryki. To niezwykle uniwersalna roślina, z której wytwarzana jest również mąka. Nadaje się ona do produkcji pieczywa oraz makaronów.

Dla urozmaicenia:

Sałatka będzie prezentować się jeszcze bardziej efektownie, jeśli posypiecie ją ziarnami sezamu, pestkami granatu albo migdałami.