
Składniki
800 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew wyszoruj, wysusz, pokrój w słupki, które długością i grubością przypominają klasyczne frytki. Pomarańczę umyj i za pomocą tarki o małych oczkach zetrzyj z niej skórkę (tylko kolorową część, ponieważ biała może nadać potrawie niepożądanej goryczki).

Krok 2
W misce pomieszaj oliwę, płynny miód, suszony imbir, przyprawę Knorr, mielony cynamon, skórkę z pomarańczy oraz wiórki kokosowe. Wszystkie składniki połącz w jednolitą marynatę.

Krok 3
Do powstałej marynaty dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i całość dokładnie wymieszaj tak, by przyprawy równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni frytek. Kawałki marchwi dokładnie otoczone oliwą oraz przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Frytki z marchewki z piekarnika podawaj solo, z wybranym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.

Krok 4
Kawałki marchwi oblepione przyprawami ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 25-30 minut.


Dobra rada:
Upieczone frytki warzywne podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą bardziej chrupiące. Możesz je podawać jako przekąska z dodatkiem ulubionego dipu np. musztardowo-miodowego, śmietanowego lub serowego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z marchewki
Nie trzeba wiele, aby wprowadzić do swojej diety większą ilość warzyw i wyczarować z nich naprawdę ciekawe, a przede wszystkim smaczne, przekąski. Przepis na frytki z marchewki znakomicie wpasowuje się w ten trend.
Dla kogo?
Frytki z marchewki z piekarnika to świetna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe oblicza powszechnie znanych i lubianych produktów. Słodkie marchewki w pikantnej odsłonie? To jest to!
Na jaką okazję?
Wieczorem, aby nieco zaspokoić uczucie głodu, sięgnij po frytki z marchewki przyrządzone według naszego przepisu. Zapieczone w ten sposób warzywa możesz również użyć jako smaczny dodatek do drugiego dania, a zwłaszcza pieczonych lub grillowanych mięs.
Czy wiesz, że?
Podobno pierwotnie marchewki miały kolor… fioletowy. Pomarańczowa marchew została wyhodowana po raz pierwszy w Holandii w XIV wieku. Obecnie można kupić korzenie marchwi w różnych kolorach od białego, poprzez żółty, klasyczny pomarańczowy, na fioletowych i niemal czarnych kończąc.
Dla urozmaicenia:
Na jednej blaszce z frytkami z marchewki możesz upiec także pietruszkę, selera, czerwonego buraka czy słodkie bataty. Taka różnorodność będzie na pewno mile widziana!