
Składniki
ciasto:
3 szklanki
masa:
3 łyżki
3 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
3.5 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nic rozwałkować i przełożyć na blachę.
Krok 2
Z trzech szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w nim 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.
Krok 3
Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Układać na cieście i zalać gorącym budyniem.
Krok 4
Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5
Piec 45 min w temp. 180 st. Rada: Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej