Szybki jabłecznik na kruchym spodzie z budyniem | Przepisy.pl pixel

Jabłecznik z budyniową kołderką

Autor: ivika ivika

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

3 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

masa:

3 szklanki

2 opakowania

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nic rozwałkować i przełożyć na blachę.

Krok 2

Z trzech szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w nim 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.

Krok 3

Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Układać na cieście i zalać gorącym budyniem.

Krok 4

Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.

Krok 5

Piec 45 min w temp. 180 st. Rada: Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej