Szybki jabłecznik na kruchym spodzie z budyniem | Przepisy.pl pixel

Jabłecznik z budyniową kołderką

Autor: ivika ivika

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

masa:

3 łyżki

3 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

3.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nic rozwałkować i przełożyć na blachę.

Krok 2

Z trzech szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w nim 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.

Krok 3

Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Układać na cieście i zalać gorącym budyniem.

Krok 4

Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.

Krok 5

Piec 45 min w temp. 180 st. Rada: Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłecznik z budyniową kołderką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej