
Składniki
ciasto:
3 szklanki
masa:
3 łyżki
3 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
3.5 szklanki
2 łyżeczki
2 łyżki
1 opakowanie
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z podanych składników wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić, dosypać trochę mąki, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Podzielić na dwie części. Jedną z nic rozwałkować i przełożyć na blachę.
Krok 2
Z trzech szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w nim 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.
Krok 3
Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Układać na cieście i zalać gorącym budyniem.
Krok 4
Na wierzch położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5
Piec 45 min w temp. 180 st. Rada: Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej