Kalmary w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

4 listków

4 ziarna

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary sparz w osolonej wodzie z liściem laurowym. Odcedź, wystudź i pokrój w cienkie paski.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Papryki pokrój w paski, dodaj na patelnię, posyp papryką i przesmaż razem z cebulą.

Krok 3

Fix Napoli wymieszaj ze szklanką wody i łyżką oliwy. Zagotuj.

Krok 4

Przesmażone warzywa zalej Fixem. Dodaj pokrojone kalmary i oliwki. Wszystko razem duś jeszcze kilka minut. Podawaj z czosnkową grzanką z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej