Dar morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dar morza

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

500 gramów

0.5 szklanki

1 pęczek

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary umyj pod bieżącą wodą, usuń oczy i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej i dodaj rozmrożony szpinak oraz kalmary. Dopraw pieprzem i solą i smaż przez 5 minut.

Krok 3

Dolej pół szklanki wody, wsyp posiekany koperek i duś przez 10 minut.

Krok 4

Wlej połowę szklanki wina i duś kolejne 10 minut.

Krok 5

Kalmary podawaj z białym pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dar morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej