Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

60 gramów

4 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30 s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki, dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem (przygotowanym z Bulionem na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.

Krok 4

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.

Krok 5

Przygotować sos, wymieszać fix z 250 ml wody, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowe kotleciki podawać polane sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej