Składniki
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
60 gramów
4 sztuki
2 łyżki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30 s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki, dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem (przygotowanym z Bulionem na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.
Krok 4
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.
Krok 5
Przygotować sos, wymieszać fix z 250 ml wody, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowe kotleciki podawać polane sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej