Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy
łatwe
13 osób zapisało

Składniki
200 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
500 mililitrów
60 gramów
4 sztuki
2 łyżki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30 s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki, dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem (przygotowanym z Bulionem na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.
Krok 4
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.
Krok 5
Przygotować sos, wymieszać fix z 250 ml wody, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowe kotleciki podawać polane sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej