Kalmary z marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary z marchewką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

null

null

null szczypt

1 łyżeczka

null szczypt

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary zalej posoloną wodą i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Marchewki pokrój na kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Kalmary odsącz i pokrój na paski.

Krok 3

Wrzuć ponownie do osolonej wodzy i gotuj przez 15 minut.

Krok 4

Bulion przelej do garnka, wrzuć marchew oraz pietruszkę i dodaj kalmary. Dopraw majerankiem, gałką, pieprzem oraz solą i gotuj przez 45 minut.

Krok 5

Cebulę wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij. Dodaj do niej mąkę i rozetrzyj. Pod koniec gotowania dodaj cebulę z mąką oraz paprykę i wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie rozlej na talerze i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej