Kalmary z marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary z marchewką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

2 sztuki

null

2 łyżki

null

null szczypt

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 litr

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary zalej posoloną wodą i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Marchewki pokrój na kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Kalmary odsącz i pokrój na paski.

Krok 3

Wrzuć ponownie do osolonej wodzy i gotuj przez 15 minut.

Krok 4

Bulion przelej do garnka, wrzuć marchew oraz pietruszkę i dodaj kalmary. Dopraw majerankiem, gałką, pieprzem oraz solą i gotuj przez 45 minut.

Krok 5

Cebulę wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij. Dodaj do niej mąkę i rozetrzyj. Pod koniec gotowania dodaj cebulę z mąką oraz paprykę i wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie rozlej na talerze i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej