
Składniki
1 sztuka
null szczypt
2 sztuki
null
2 łyżki
null
null szczypt
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
1 litr
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary zalej posoloną wodą i odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Marchewki pokrój na kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Kalmary odsącz i pokrój na paski.
Krok 3
Wrzuć ponownie do osolonej wodzy i gotuj przez 15 minut.
Krok 4
Bulion przelej do garnka, wrzuć marchew oraz pietruszkę i dodaj kalmary. Dopraw majerankiem, gałką, pieprzem oraz solą i gotuj przez 45 minut.
Krok 5
Cebulę wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij. Dodaj do niej mąkę i rozetrzyj. Pod koniec gotowania dodaj cebulę z mąką oraz paprykę i wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie rozlej na talerze i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej