Kalmary z marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary z marchewką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

2 sztuki

null

2 łyżki

null

null szczypt

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 litr

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary zalej posoloną wodą i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Marchewki pokrój na kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Kalmary odsącz i pokrój na paski.

Krok 3

Wrzuć ponownie do osolonej wodzy i gotuj przez 15 minut.

Krok 4

Bulion przelej do garnka, wrzuć marchew oraz pietruszkę i dodaj kalmary. Dopraw majerankiem, gałką, pieprzem oraz solą i gotuj przez 45 minut.

Krok 5

Cebulę wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij. Dodaj do niej mąkę i rozetrzyj. Pod koniec gotowania dodaj cebulę z mąką oraz paprykę i wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie rozlej na talerze i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej