Kalmary z marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalmary z marchewką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null szczypt

2 sztuki

null

2 łyżki

null

null szczypt

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 litr

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalmary zalej posoloną wodą i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Marchewki pokrój na kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce, a cebulę posiekaj. Kalmary odsącz i pokrój na paski.

Krok 3

Wrzuć ponownie do osolonej wodzy i gotuj przez 15 minut.

Krok 4

Bulion przelej do garnka, wrzuć marchew oraz pietruszkę i dodaj kalmary. Dopraw majerankiem, gałką, pieprzem oraz solą i gotuj przez 45 minut.

Krok 5

Cebulę wrzuć na rozgrzane masło i zeszklij. Dodaj do niej mąkę i rozetrzyj. Pod koniec gotowania dodaj cebulę z mąką oraz paprykę i wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie rozlej na talerze i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalmary z marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pasztet cielęcy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej