
Składniki
500 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 łyżeczki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na drobne kawałki. Rukiew wodną umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2
Ziemniaki obierz i również pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Zagotuj litr wody, dodaj kostkę Knorr, szparagi oraz ziemniaki. Całość gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut aż składniki zmiękną.
Krok 4
Dopraw zupę śmietaną, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i następnie zmiksuj blenderem na gładki krem.
Krok 5
Kromki chleba pokrój na 3-4 paski. Skrop oliwą i upiecz ok 15 minut w 170 stopniach na grzanki. Zupę podawaj w miseczkach lub filiżankach. Na wierzchu połóż listki rukwi i dodaj grzanki. Posyp pieprzem.

Dobra rada:
Rukiew wodną możesz zastąpić rukolą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa szparagowa
Sezon na szparagi zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do połowy czerwca. Niewiele jest więc produktów, które lepiej nadają się do uczczenia nadejścia wiosny. Mróz i śnieg pożegnaliśmy już dawno, więc nadszedł czas, by odświeżyć nie tylko lekkie ubrania, ale przede wszystkim jadłospisy. Żegnamy zawiesiste grochówki i kartoflanki. Wiosną to kremowa zupa szparagowa jest na topie!
Dla kogo?
Nie obawiaj się, jeśli do tej pory nie przyrządzałeś zupy szparagowej i nie miałeś do czynienia z rukwią wodną. Przejrzystą instrukcję postępowania z tymi produktami znajdziesz w naszym przepisie na krem szparagowy.
Na jaką okazję?
Wiosną wszystko budzi się do życia. Dotyczy to również kulinarnej ciekawości i apetytu na nowe doświadczenia smakowe. Zamiast kolejny raz przygotowywać w weekend rosół, wybierz krem szparagowy.
Czy wiesz, że?
Białe i zielone szparagi to dwie najpopularniejsze odmiany warzywa. Spotkać można również wariant fioletowy, choć w Polsce nie jest zbyt popularny.
Dla urozmaicenia:
Do kremowej zupy szparagowej bardzo dobrze pasują groszek ptysiowy, płatki migdałowe, prażone pestki słonecznika.