Lovely Tiramisu

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

2 łyżki

50 dekagramów

5 łyżek

50 mililitrów

4 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zalej kawę około 3/4 kubka wody i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy kawa będzie już letnia, możesz dolać alkohol.

Krok 3

Oddziel białka od żółtek.

Krok 4

Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na kogel-mogel.

Krok 5

Dodaj serek mascarpone i najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem.

Krok 6

Miksuj, aż składniki idealnie się połączą.

Krok 7

Do białek dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać pianę.

Krok 8

Gdy zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie przez 1-2 minuty.

Krok 9

Ubite białka połącz z kremem i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 10

Biszkopty (po jednym) na chwilę zanurzaj w kawie i układaj na dnie foremki.

Krok 11

Wyłóż na biszkopty połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao.

Krok 12

Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu.

Krok 13

Teraz deser przez co najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce.

Krok 14

Dopiero przed podaniem posyp tiramisu resztą kakao.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej