Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną
łatwe
577 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
5 łyżek
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 pęczka
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.

Krok 2
W miseczce wymieszaj majonez z jajkami (rozgnieć pastę widelcem), dodaj paprykę, posiekaną pietruszkę oraz pieprz. Całość dopraw do smaku.

Krok 3
Z kromek pieczywa powycinaj nieduże krążki, a następnie na każdy z nich nałóż dekoracyjnie przygotowaną pastę, używając worka cukierniczego. Mini kanapeczki z pastą jajeczną udekoruj gałązką koperku.


Dobra rada:
Jeśli nie posiadasz takiego worka oraz dekoracyjnej końcówki, nałóż pastę łyżką, a na wierzchu ułóż kiełki, np. lucerny bądź rzodkiewki. Przygotowując taką pastę, możesz użyć innych przypraw, np. curry. Do pasty możesz też dodać np. wędzonego łososia lub pleśniowego sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną
Pasta jajeczna – kiedyś śniadaniowy hit w stołówkach i mlecznych barach, dziś może stać się dodatkiem do imprezowych kanapek, które wzbogacą menu nawet bardzo wytwornego przyjęcia. Dekoracyjne mini kanapki z kremową pastą jajeczną to idealna propozycja na prostą przekąskę, którą wykonasz błyskawicznie. Sekret naszego przepisu na pastę jajeczną tkwi w dodatku majonezu i doborze przypraw – w tym przypadku są nimi słodka papryka oraz zielona pietruszka. Mini kanapeczki z pastą jajeczną to idealny przykład potwierdzający to, że małe jest wielkie, a do tego wypełnione fantastycznym smakiem.
Dla kogo?
Mini kanapeczki z pastami są znakomitą propozycją dla wszystkich smakoszy, którzy lubią różnorodność na talerzach. Choć pasta jajeczna smakuje fantastycznie, możesz przygotować również inne rodzaje. Co powiesz na modny hummus lub smarowidło do pieczywa z pieczonej papryki albo bakłażana? Grunt, by było kolorowo, ciekawie i pysznie!
Na jaką okazję?
Przygotowania do imprezy nie zawsze idą zgodnie z planem. Zakupy albo porządki zajęły więcej czasu, niż było to przewidziane? Jeśli chcesz, by wszystko było dopięte na ostatni guzik, miej pod ręką sposoby na szybkie, efektowne i pyszne przekąski. Przepis na pastę jajeczną jest jednym z najlepszych wyborów! Na okrągłych mini kanapeczkach pasta z jajek prezentuje się zjawiskowo, stając się naprawdę szykowną przystawką.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz efektownie podać mini kanapki z pastą jajeczną, to z kromek ulubionego pieczywa wytnij krążki i za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj na nie pastę z jajek (z powodzeniem możesz użyć do tego również dwóch łyżeczek). Eksperymentuj również z kształtami kromek. Niekoniecznie muszą to być krążki. Możliwości podczas przyrządzania mini kanapki z pastą jajeczną jest wiele!
Dla urozmaicenia:
Gotowe przekąski z pastą jajeczną udekoruj świeżym, pachnącym koperkiem lub ulubionymi kiełkami oraz plasterkiem chrupiącej rzodkiewki. Pamiętaj, że możesz dowolnie zmieniać skład pasty jajecznej i wzbogacać ją o inne przyprawy lub składniki. Pamiętaj jednak, aby ostateczną wersję pasty jajecznej wymieszać z użyciem majonezu – to w nim tkwi niepowtarzalny smak i aromat. Nie należysz do fanów pumpernikla? Podaj bagietkę z pastą jajeczną – jeśli pokroisz ją na małe kromki, uzyskasz równie apetyczne tartinki. Mini kanapeczki z pastą jajeczna czekają na przygotowanie!