Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Obracaj co jakiś czas. Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i wyciśnij nadmiar soku.

Krok 3

Miąższ rozgnieć widelcem razem z pasta Tahiti i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki, wymieszaj i dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej