Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Obracaj co jakiś czas. Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i wyciśnij nadmiar soku.

Krok 3

Miąższ rozgnieć widelcem razem z pasta Tahiti i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki, wymieszaj i dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej