Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Obracaj co jakiś czas. Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i wyciśnij nadmiar soku.

Krok 3

Miąższ rozgnieć widelcem razem z pasta Tahiti i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki, wymieszaj i dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej