Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana
średnie
15 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Obracaj co jakiś czas. Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i wyciśnij nadmiar soku.
Krok 3
Miąższ rozgnieć widelcem razem z pasta Tahiti i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki, wymieszaj i dopraw do smaku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej