Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 szklanki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany ułóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Obracaj co jakiś czas. Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Gdy już wystygną, obierz je ze skórki i wyciśnij nadmiar soku.

Krok 3

Miąższ rozgnieć widelcem razem z pasta Tahiti i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jogurt grecki, wymieszaj i dopraw do smaku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melitzana me Yiaourti czyli grecka pasta z bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej