Włoska Caponata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska Caponata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Cebulę i czosnek pokrój drobno.

Krok 2

W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej i smaż bakłażana, aż będzie złocisty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.

Krok 3

Pomidory pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw przyprawą Knorr i duś ok 10 minut.

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj. Razem z kaparami i octem dodaj do bakłażana. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Duszonego bakłażana możesz przechowywać w lodówce nawet dwa dni. Danie możesz udekorować listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska CaponataWłoska Caponata

Niby niepozorne danie, a jednak prawdziwa petarda! Włoską caponatę często nazywa się bigosem z bakłażanów. Nie zawiera wielu składników, ale smakuje wybornie. Mięsiste bakłażany z pysznymi dodatkami są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dla kogo?

Dla miłośników śródziemnomorskich smaków oraz dla wszystkich, którzy rzadko jadają bakłażan, bo nie wiedzą, do czego go użyć. Tutaj smakuje wspaniale!

Na jaką okazję?

Włoska caponata to idealny pomysł na obiad bądź kolację. To danie warzywne, które możesz podać o każdej porze dnia.

Czy wiesz, że?

Duszony bakłażan to praktyczny sposób na stworzenie kilku obiadów. Możesz go trzymać w lodówce nawet przez dwa dni.

Dla urozmaicenia:

Caponatę udekoruj listkami bazylii. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne.