
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
30 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Cebulę i czosnek pokrój drobno.
Krok 2
W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej i smaż bakłażana, aż będzie złocisty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.
Krok 3
Pomidory pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw przyprawą Knorr i duś ok 10 minut.
Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj. Razem z kaparami i octem dodaj do bakłażana. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

Dobra rada:
Duszonego bakłażana możesz przechowywać w lodówce nawet dwa dni. Danie możesz udekorować listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska Caponata
Niby niepozorne danie, a jednak prawdziwa petarda! Włoską caponatę często nazywa się bigosem z bakłażanów. Nie zawiera wielu składników, ale smakuje wybornie. Mięsiste bakłażany z pysznymi dodatkami są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dla kogo?
Dla miłośników śródziemnomorskich smaków oraz dla wszystkich, którzy rzadko jadają bakłażan, bo nie wiedzą, do czego go użyć. Tutaj smakuje wspaniale!
Na jaką okazję?
Włoska caponata to idealny pomysł na obiad bądź kolację. To danie warzywne, które możesz podać o każdej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Duszony bakłażan to praktyczny sposób na stworzenie kilku obiadów. Możesz go trzymać w lodówce nawet przez dwa dni.
Dla urozmaicenia:
Caponatę udekoruj listkami bazylii. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne.