
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
30 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Cebulę i czosnek pokrój drobno.
Krok 2
W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej i smaż bakłażana, aż będzie złocisty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.
Krok 3
Pomidory pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw przyprawą Knorr i duś ok 10 minut.
Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj. Razem z kaparami i octem dodaj do bakłażana. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

Dobra rada:
Duszonego bakłażana możesz przechowywać w lodówce nawet dwa dni. Danie możesz udekorować listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska Caponata
Niby niepozorne danie, a jednak prawdziwa petarda! Włoską caponatę często nazywa się bigosem z bakłażanów. Nie zawiera wielu składników, ale smakuje wybornie. Mięsiste bakłażany z pysznymi dodatkami są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dla kogo?
Dla miłośników śródziemnomorskich smaków oraz dla wszystkich, którzy rzadko jadają bakłażan, bo nie wiedzą, do czego go użyć. Tutaj smakuje wspaniale!
Na jaką okazję?
Włoska caponata to idealny pomysł na obiad bądź kolację. To danie warzywne, które możesz podać o każdej porze dnia.
Czy wiesz, że?
Duszony bakłażan to praktyczny sposób na stworzenie kilku obiadów. Możesz go trzymać w lodówce nawet przez dwa dni.
Dla urozmaicenia:
Caponatę udekoruj listkami bazylii. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne.