Włoska Caponata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska Caponata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

30 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w większą kostkę ok 2 cm na 2 cm. Cebulę i czosnek pokrój drobno.

Krok 2

W szerokim garnku lub rondlu rozgrzej olej i smaż bakłażana, aż będzie złocisty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek.

Krok 3

Pomidory pokrój drobno i dodaj na patelnię. Dopraw przyprawą Knorr i duś ok 10 minut.

Krok 4

Natkę pietruszki posiekaj. Razem z kaparami i octem dodaj do bakłażana. Wymieszaj i podawaj posypane orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Duszonego bakłażana możesz przechowywać w lodówce nawet dwa dni. Danie możesz udekorować listkami bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska Caponata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska CaponataWłoska Caponata

Niby niepozorne danie, a jednak prawdziwa petarda! Włoską caponatę często nazywa się bigosem z bakłażanów. Nie zawiera wielu składników, ale smakuje wybornie. Mięsiste bakłażany z pysznymi dodatkami są znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dla kogo?

Dla miłośników śródziemnomorskich smaków oraz dla wszystkich, którzy rzadko jadają bakłażan, bo nie wiedzą, do czego go użyć. Tutaj smakuje wspaniale!

Na jaką okazję?

Włoska caponata to idealny pomysł na obiad bądź kolację. To danie warzywne, które możesz podać o każdej porze dnia.

Czy wiesz, że?

Duszony bakłażan to praktyczny sposób na stworzenie kilku obiadów. Możesz go trzymać w lodówce nawet przez dwa dni.

Dla urozmaicenia:

Caponatę udekoruj listkami bazylii. Będzie jeszcze bardziej aromatyczne.