Makaron tagliatelle Alfredo z dynią
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
66 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 sztuki
400 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 225 stopni. Makaron ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i pozbądź się pestek.
Krok 3
Czosnek posiekaj, wymieszaj z niewielką ilością oleju i nasmaruj dynię. Piecz przez ok. 20 minut.
Krok 4
Upieczoną dynię wraz z sokiem, który powstał w trakcie pieczenia, przełóż do szerokiego garnka. Wlej śmietankę, dodaj kostkę Knorr i kawałki parmezanu. Zmiksuj całość na gładki sos.
Krok 5
Dodaj ugotowany makaron (jeśli uznasz, że sos jest zbyt gęsty wlej kilka łyżek wody z gotowania makronu). Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Danie podawaj posypane orzechami.

Dobra rada:
Do makaronu możesz również dodać np. ciecierzycę. Jeśli masz nieco za dużo dyni, możesz podać na wierzchu makaronu. Dodaj również ulubione świeże zioła. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron tagliatelle Alfredo z dynią
Obiad we włoskim stylu? Dlaczego nie! Skorzystajcie z naszego przepisu na makaron tagliatelle Alfredo z dynią, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Podstawą dania jest pełnoziarnisty makaron, czosnek, śmietanka sojowa oraz tytułowa dynia. Skoro mówimy o włoskiej kuchni, wśród obowiązkowych składników nie mogło zabraknąć orzechów. Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że makaron w tagliatelle z dynią na stałe zagości w waszym menu.
Dla kogo?
Makaron tagliatelle z dynią to propozycja dla miłośników aromatycznej kuchni włoskiej, w wydaniu wegetariańskim. Przepis przypadnie do gustu także tym z was, którzy szukają potraw prostych i szybkich w przygotowaniu.
Na jaką okazję?
Makaron to idealny pomysł na codzienny oraz świąteczny obiad. Przepis wykorzystajcie także podczas komponowania menu domowej imprezy czy kameralnego spotkania ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Makaron tagliatelle ma unormowane wymiary, a wzorzec idealnej pasty, wykonany ze złota, znajduje się w Izbie Przemysłowo – Handlowej w Bolonii.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do makaronu będzie ciecierzyca oraz ulubione świeże zioła.