Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
średnie
796 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.

Krok 3
Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.

Krok 4
Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.

Krok 5
W miseczce połącz sos czosnkowy Hellmann's z sosem Tabasco i wymieszaj. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem Hellmann's Czosnkowym.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać jeszcze np. czerwoną fasolę z puszki oraz świeżą kolendrę a Twoje danie nabierze meksykańskiego charakteru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przystawką, która sprawdzi się na wielu uroczystościach, w szczególności na eleganckich przyjęciach. Świetną bazą do tej przekąski będą upieczone w mundurkach ziemniaki. Przekrój je na połówki, a później wydrąż ich wnętrza za pomocą łyżki. Miąższ ziemniaczany pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz go z podsmażonymi na oliwie kawałkami cukinii i cebuli. Pamiętaj także o startym długo dojrzewającym serze typu cheddar i drobno pokrojonym wędzonym łososiu. Dobrym dodatkiem do farszu będą np. wyraziste w smaku kapary. Wnętrze ziemniaczanych łódeczek posyp przyprawą do złotego kurczaka, a następnie umieść w nich nadzienie. Całość opiekaj na aluminiowej tacce do grilla, uważając na to, aby przekąski się nie przypaliły. Ziemniaczane łódeczki podawaj z aksamitnym sosem czosnkowym wymieszanym z kilkoma kroplami tabasco. W roli dekoracji sprawdzą się świeże kiełki słonecznika. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną przekąskę – wypróbuj przy najbliższej okazji.