
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
100 gramów
1 sztuka
0.2 litra
0.2 sztuki
5 sztuk
100 gramów
1 łyżeczka
500 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Przełóż do miseczki i odłóż.
Krok 2
Mąkę przesiej przez sitko, aby nabrała powietrza. Dokładnie wymieszaj ze sobą drożdże, 2 łyżki ciepłego, podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszaj z mąką, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
W tym czasie podgrzej resztę mleka i wymieszaj z 0,7 ilością masła. Dodaj do rozczynu razem ze skórką startą z cytryny, rumem, cynamonem, 3 surowymi jajkami i szczyptą soli. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Przykryj ścierką i odstaw na noc do lodówki.
Krok 4
Wyciągnij ciasto, podsyp mąką i ponownie zagnieć. Rozwałkuj cienko, w miseczce za pomocą widelca roztrzep pozostałe surowe jaja ze śmietanką i posmaruj ciasto tak przygotowaną masą. Zwiń w rulon i sklej końce.
Krok 5
Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, przykryj czystą ścierką i odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 6
Wysmaruj po wierzchu pozostałym tłuszczem i piecz przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej