Osterfladen- niemiecki kołacz przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Osterfladen- niemiecki kołacz

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

100 gramów

1 sztuka

0.2 litra

0.2 sztuki

5 sztuk

100 gramów

1 łyżeczka

500 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Przełóż do miseczki i odłóż.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sitko, aby nabrała powietrza. Dokładnie wymieszaj ze sobą drożdże, 2 łyżki ciepłego, podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszaj z mąką, przykryj czystą ściereczką i odłóż na 15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3

W tym czasie podgrzej resztę mleka i wymieszaj z 0,7 ilością masła. Dodaj do rozczynu razem ze skórką startą z cytryny, rumem, cynamonem, 3 surowymi jajkami i szczyptą soli. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Przykryj ścierką i odstaw na noc do lodówki.

Krok 4

Wyciągnij ciasto, podsyp mąką i ponownie zagnieć. Rozwałkuj cienko, w miseczce za pomocą widelca roztrzep pozostałe surowe jaja ze śmietanką i posmaruj ciasto tak przygotowaną masą. Zwiń w rulon i sklej końce.

Krok 5

Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, przykryj czystą ścierką i odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.

Krok 6

Wysmaruj po wierzchu pozostałym tłuszczem i piecz przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Osterfladen- niemiecki kołacz - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa gulaszowa z kiełbasą
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej