
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 kilogram
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zostaw na noc do namoczenia. Następnie ugotuj, odcedź i pokrój.
Krok 2
Kapustę wypłucz, odcedź i ugotuj w małej ilości wody, aby zmiękła.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj grzyby i kapustę. Podsmaż, ciągle mieszając do momentu, gdy kapusta ściemnieje, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i zmiel w maszynce. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
Krok 5
Uformuj wałek o średnicy 8 cm i pokrój w 1 cm plastry. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi i formuj paluch, lekko spłaszcz.
Krok 6
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej