
Składniki
2 kilogramy
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
1 kilogram
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby zostaw na noc do namoczenia. Następnie ugotuj, odcedź i pokrój.
Krok 2
Kapustę wypłucz, odcedź i ugotuj w małej ilości wody, aby zmiękła.
Krok 3
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj grzyby i kapustę. Podsmaż, ciągle mieszając do momentu, gdy kapusta ściemnieje, przypraw solą i pieprzem.
Krok 4
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i zmiel w maszynce. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.
Krok 5
Uformuj wałek o średnicy 8 cm i pokrój w 1 cm plastry. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi i formuj paluch, lekko spłaszcz.
Krok 6
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej