Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

2 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

1 kilogram

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby zostaw na noc do namoczenia. Następnie ugotuj, odcedź i pokrój.

Krok 2

Kapustę wypłucz, odcedź i ugotuj w małej ilości wody, aby zmiękła.

Krok 3

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj grzyby i kapustę. Podsmaż, ciągle mieszając do momentu, gdy kapusta ściemnieje, przypraw solą i pieprzem.

Krok 4

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i zmiel w maszynce. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i mąkę ziemniaczaną. Zagnieć ciasto.

Krok 5

Uformuj wałek o średnicy 8 cm i pokrój w 1 cm plastry. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi i formuj paluch, lekko spłaszcz.

Krok 6

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paluchy z grzybami i kiszoną kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej