Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

11

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

6 plastrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Cukinię umyj, pokrój w plastry. Pomidora oparz i obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, mozzarellę pokrój w cienkie plasterki.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 1

Krok 2

W naczyniu żaroodpornym połóż plastry cukinii, posyp je ziołami włoskimi. Na każdy plaster cukinii połóż plasterek pomidora, następnie plasterek mozzarelli. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180◦C przez ok 20 minut.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 2

Krok 3

Jogurt wymieszaj z ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone talarki z cukinii z sosem jogurtowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej