Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

360 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bakłażana umyć, przekroić na pół. Wstępnie go podpiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 °C. Następnie należy delikatnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać. Podsmażyć je na oleju. Dodać do nich rozgnieciony widelcem miąższ z bakłażana. Całość trzymać na małym ogniu 1-2 minuty dokładnie mieszając.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 2

Krok 3

Do masy dodać posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, i rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszać i nadziać połówkę bakłażana. Całość piec przez ok. 15 minut w temp. 200 °C.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 3

Krok 4

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej