Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

360 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bakłażana umyć, przekroić na pół. Wstępnie go podpiec w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 200 °C. Następnie należy delikatnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 1

Krok 2

Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać. Podsmażyć je na oleju. Dodać do nich rozgnieciony widelcem miąższ z bakłażana. Całość trzymać na małym ogniu 1-2 minuty dokładnie mieszając.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 2

Krok 3

Do masy dodać posiekany czosnek, miętę, natkę pietruszki, i rozbite jajko. Całość dokładnie wymieszać i nadziać połówkę bakłażana. Całość piec przez ok. 15 minut w temp. 200 °C.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 3

Krok 4

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony bakłażan nadziewany pieczarkami i kasza jaglana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej