Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Pierogi z serem

z surówką z cykorii, marchewki i jabłka

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

6

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

8 łyżeczek

500 gramów

4 sztuki

4 łyżeczki

4 sztuki

320 gramów

2 sztuki

4 łyżeczki

8 łyżeczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagnieć ciasto z mąki, jaja i wody.

Pierogi z serem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj i wytnij średniej wielkości krążki za pomocą np. szklanki

Pierogi z serem - Krok 2

Krok 3

Ser przekręć przez maszynkę albo dobrze rozgnieć widelcem, dodać margarynę i cukier, wymieszać.

Pierogi z serem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż na kawałki ciasta i lep pierogi.

Pierogi z serem - Krok 4

Krok 5

Zagotuj w garnku wodę, lekko osól i wrzuć pierogi na wrzątek, a gdy wypłyną na wierzch delikatnie je wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Pierogi z serem - Krok 5

Krok 6

Warzywa umyj i odcedź. Marchew i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cykorię pokrój w pół plasterki. Dodaj jogurt naturalny. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, wyłóż na talerzyk i posyp natką pietruszki. Pierogi podawaj na ciepło, lekko posmarowane z wierzchu Flora Gold.

Pierogi z serem - Krok 6
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu, ryboflawiny,, witaminy A, B12, E, C i D.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Koczorowska

    Janina Koczorowska

    uwielbiam pierogi z serem kapusta i grzybami korzystam z waszych przepisów wspaniałych dziękuję za to ze jesteście z nami pozdrowienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z seremPierogi z serem

Kolacja to jeden z naszych ulubionych posiłków, ale pamiętaj, by zjeść ją „z głową”! Znakomitą propozycję na wieczorny posiłek stanowią gotowane pierogi z półtłustym serem. Koniecznie połącz je z surówką ze świeżych warzyw.

Dla kogo? Pierogi w jadłospisie polecanym przez ekspertów żywienia? Oczywiście! Przepis dedykowany jest tym, którzy chcą zakończyć dzień smacznym posiłkiem, będącym częścią zbilansowanej diety 2000 kcal. Racjonalne odżywianie nie musi być nudne – wręcz przeciwnie! Ważne, by pierogi ugotować, rezygnując ze smażenia, a sięgając po ser, wybrać ten półtłusty.

Na zdrowie! Gotowane pierogi z półtłustym serem to istna skarbnica witaminy B12, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Idealne rozwiązanie na zakończenie dnia.

Czy wiesz, że? Pierogi przez wielu uznawane są za tradycyjną polską potrawę. Nic bardziej mylnego, bowiem ich ojczyzną są Chiny! Na nasze stoły pierogi przywędrowały prawdopodobnie dopiero w XIII wieku.