Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

95 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

30 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filet z piersi kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem ponacinaj wierzchnią warstwę fileta w szachownicę (należy uważać, aby nie poprzecinać mięsa do końca). W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, startą skórkę z cytryny, sok cytrynowy, posiekany czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Gotową marynatą posmaruj filety, następnie opiekaj przez 5-7 minut na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Następnie mięso obróć na drugą stronę, posmaruj pozostałą ilości marynaty i piecz na złoty kolor.

Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty - Krok 1

Krok 2

Kapustę białą drobno poszatkuj, marchewkę utrzyj na tarce jarzynowej. Do garnuszka wlej ocet ryżowy, olej oraz cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodać kapustę i marchewkę, dokładnie wymieszaj (można pougniatać, żeby kapusta szybciej zmiękła). Gotową surówkę posyp drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty - Krok 2

Krok 3

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż wymieszaj z 1 łyżeczką Flory ProActiv.

Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty - Krok 3

Krok 4

Na upieczonego kurczaka miodowo-cytrynowego kładziemy łyżeczkę Flory ProActiv i dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.

Pierś z kurczaka cytrynowo-miodowa, ryż 3 kolory, surówka z białej kapusty - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, manganu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy B1, witaminy B6, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv Mocne Kości z witaminą D

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej