Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal
105 przepisów - 21 dni
Pierś z kurczaka w sosie cytrynowo-koperkowym z makaronem i płatkami migdałowymi
łatwe
22 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1.5 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 pęczek
6 łyżek
200 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową mieszamy z dwoma łyżkami oliwy lub oleju, nacieramy przekrojoną na 3 kotlety pierś z kurczaka.
Krok 2
Smażymy na patelni z grubym dnem (ja użyłam żeliwnej) bez dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Masło roztapiamy, dodajmy 1,5 łyżki mąki i energicznie mieszamy aż połączy się dokładnie z tłuszczem. Dodajemy mleko, śmietanę i sok z cytryny. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy opłukany i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron (najlepiej średnie nitki ze szpinakiem) gotujemy do miekkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), rozkładamy na talerze. Polewamy sosem cytrynowo- koperkowym.
Krok 4
Podsmażone piersi z kurczaka kroimy w kostkę i rozkładamy na makaronie z sosem. Płatki migdałowe prażymy na rozgrzenej patelni i częścią posypujemy piersi z kurczaka, a częścią dekorujemy boki talerza.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej