Placki ziemniaczano-kapuściane - przepis | Przepisy.pl pixel

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

634 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj drobno.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wraz z kapustą przełóż do miski.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek, przyprawę Knorr i majeranek oraz sól.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj dokładnie ciasto.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Na rozgrzanej patelni smaż okrągłe placuszki ziemniaczano – kapuściane aby były rumiane i chrupiące. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną na boku.

Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ciasta na placki możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku.

5

Opinie o przepisie

  • Karola

    Karola , 15.05.2023

    A z czym Można podawać te placuszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Waldemar

    Waldemar , 18.03.2023

    Witam bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jahns

    Sylwia Jahns , 09.06.2020

    Super potrawa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    cudowne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki ziemniaczane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEOPlacuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO

Przepisy na placuszki warzywne cieszą się dużą popularnością. Można je przyrządzić z różnych warzyw, a do najpopularniejszych należą te z ziemniaków albo z cukinii. Warto jednak szukać nowych połączeń, bo można odkryć w ten sposób ciekawe, nieznane nam wcześniej smaki. Placki kapuściano-ziemniaczane mają wspaniały smak, który trzeba poznać!

Dla kogo?

To coś pysznego dla wszystkich fanów placuszków warzywnych. Te z pewnością przypadną Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Placuszki kapuściano-ziemniaczane podane z kwaśną śmietaną to dobry pomysł na obiad lub podwieczorek. Przygotowuje się je łatwo i szybko, więc sprawdzą się, gdy masz mało czasu.

Czy wiesz, że?

Placuszki warzywne warto po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu będę mniej tłuste, a także smaczniejsze.

Dla urozmaicenia

Jeśli brakuje Ci w tym daniu dodatku mięsa, bez problemu możesz urozmaicić przepis o drobno pokrojoną kiełbasę lub boczek.