Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Płatki owsiane zalej niewielką ilością gorącej wody i poczekaj, aby napęczniały.

Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - Krok 1

Krok 2

Do jogurtu naturalnego dodaj płatki owsiane, czekoladę gorzką drobno posiekaną lub startą na tarce oraz drobno pokrojone daktyle. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z listkiem melisy.

Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - Krok 2
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, miedzi, manganu, witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Płatki owsiane z jogurtem straciatella i daktylami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej