PPIEROGI ala SAJGONKI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PPIEROGI ala SAJGONKI

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

1 łyżka

4 sztuki

4 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

2 łyżeczki

1.3 kilograma

3 sztuki

4 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

FARSZ Jeżeli kapusta jest dość kwaśna odsącz kapustę i zachowaj kwaśny wywar a następnie przepłukaj ją ciepłą wodą, Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka. Przesiekaj nożem ostudzoną i odcedzoną kapustę w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.

Krok 2

Makaron ryżowy ugotuj w wodzie z dodatkiem 2 kostek Bulionu na włoszczyźnie oraz jednej Czosnku Knorr. Po ostudzeniu posiekaj podobnie jak kapustę.

Krok 3

Grzybki Mun wpierw należy umyć oraz zalać ciepłą wodą na około godzinę.

Krok 4

Papryczki Chili, grzybki mun i cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni (Wok) na maśle.

Krok 5

Następnie do Wok'a dodaj posiekaną kapustę, makaron ryżowy i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr, w razie potrzeby by zwiększyć kwasotę farszu dodawaj pomału wywar z kapusty. Dopraw także pieprzem.

Krok 6

CIASTO Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą formy najlepiej w kształcie serca wykrój placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).

Krok 7

Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.

Krok 8

Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj prosto z gotowanej wody z podsmażoną cebulą lub po ostygnięciu pierogi również podsmaż.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 15.12.2022

    TAK Lubię sajgonki, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Wydaje się prostszy do zrobienia, niż sajgonki, które robiłam, co prawda tylko raz w życiu, ale były bardzo czasochłonne. Pominę tylko ostre papryczki, bo za nimi nie przepadam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PPIEROGI ala SAJGONKI                                         - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej