
Składniki
10 gramów
1 łyżka
4 sztuki
4 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
2 łyżeczki
1.3 kilograma
3 sztuki
4 łyżki
200 gramów
2 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
300 gramów
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
FARSZ Jeżeli kapusta jest dość kwaśna odsącz kapustę i zachowaj kwaśny wywar a następnie przepłukaj ją ciepłą wodą, Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami i kostką Bulion na włoszczyźnie Knorr. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka. Przesiekaj nożem ostudzoną i odcedzoną kapustę w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.
Krok 2
Makaron ryżowy ugotuj w wodzie z dodatkiem 2 kostek Bulionu na włoszczyźnie oraz jednej Czosnku Knorr. Po ostudzeniu posiekaj podobnie jak kapustę.
Krok 3
Grzybki Mun wpierw należy umyć oraz zalać ciepłą wodą na około godzinę.
Krok 4
Papryczki Chili, grzybki mun i cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni (Wok) na maśle.
Krok 5
Następnie do Wok'a dodaj posiekaną kapustę, makaron ryżowy i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku Przyprawami w mini kostkach Czosnek Knorr i Majeranek Knorr, w razie potrzeby by zwiększyć kwasotę farszu dodawaj pomału wywar z kapusty. Dopraw także pieprzem.
Krok 6
CIASTO Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą formy najlepiej w kształcie serca wykrój placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu, zostawiając wolne brzegi (ok. 3-4 mm).
Krok 7
Zwilż wodą brzegi ciasta i zlep szczelnie pieróg za pomocą oprószonej mąką ręki. Koniuszkami palców zrób falbankę lub ściśnij krawędzie za pomocą widelca.
Krok 8
Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut. Podawaj prosto z gotowanej wody z podsmażoną cebulą lub po ostygnięciu pierogi również podsmaż.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej