Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku obieramy nasze jabłuszka, kroimy je na kawałki i parzymy w wodze tworząc mus. Często mieszamy, by nie przypalić owoców. Dodajemy cynamon, cukier. Składniki, które przeznaczyliśmy na nasze ciasto, zgniatamy. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy. Budynie gotujemy na mleku z łyżką cukru. Wyjmujemy prostokątną blaszkę i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy następnie tartą bułką. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na tarce na spód naszej blachy. Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy budyniem, jeszcze ciepłym (może być gorący). Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180-200 stopni. Uważamy, by ciasto nie uległo przypaleniu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej