Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku obieramy nasze jabłuszka, kroimy je na kawałki i parzymy w wodze tworząc mus. Często mieszamy, by nie przypalić owoców. Dodajemy cynamon, cukier. Składniki, które przeznaczyliśmy na nasze ciasto, zgniatamy. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy. Budynie gotujemy na mleku z łyżką cukru. Wyjmujemy prostokątną blaszkę i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy następnie tartą bułką. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na tarce na spód naszej blachy. Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy budyniem, jeszcze ciepłym (może być gorący). Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180-200 stopni. Uważamy, by ciasto nie uległo przypaleniu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej