
Składniki
3 szklanki
4 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
3 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku obieramy nasze jabłuszka, kroimy je na kawałki i parzymy w wodze tworząc mus. Często mieszamy, by nie przypalić owoców. Dodajemy cynamon, cukier. Składniki, które przeznaczyliśmy na nasze ciasto, zgniatamy. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy. Budynie gotujemy na mleku z łyżką cukru. Wyjmujemy prostokątną blaszkę i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy następnie tartą bułką. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na tarce na spód naszej blachy. Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy budyniem, jeszcze ciepłym (może być gorący). Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180-200 stopni. Uważamy, by ciasto nie uległo przypaleniu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej