Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

3 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początku obieramy nasze jabłuszka, kroimy je na kawałki i parzymy w wodze tworząc mus. Często mieszamy, by nie przypalić owoców. Dodajemy cynamon, cukier. Składniki, które przeznaczyliśmy na nasze ciasto, zgniatamy. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy. Budynie gotujemy na mleku z łyżką cukru. Wyjmujemy prostokątną blaszkę i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy następnie tartą bułką. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na tarce na spód naszej blachy. Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy budyniem, jeszcze ciepłym (może być gorący). Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180-200 stopni. Uważamy, by ciasto nie uległo przypaleniu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prosty jabłecznik z dodatkiem budyniu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Mięso na burgery
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej