
Składniki
3 szklanki
4 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
3 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początku obieramy nasze jabłuszka, kroimy je na kawałki i parzymy w wodze tworząc mus. Często mieszamy, by nie przypalić owoców. Dodajemy cynamon, cukier. Składniki, które przeznaczyliśmy na nasze ciasto, zgniatamy. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do zamrażalnika i chłodzimy. Budynie gotujemy na mleku z łyżką cukru. Wyjmujemy prostokątną blaszkę i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy następnie tartą bułką. Jedną część schłodzonego ciasta trzemy na tarce na spód naszej blachy. Na ciasto nakładamy jabłka, polewamy budyniem, jeszcze ciepłym (może być gorący). Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy przez czterdzieści pięć minut w temperaturze 180-200 stopni. Uważamy, by ciasto nie uległo przypaleniu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej