Dodaj do ksiązki kucharskiej Tort tiramisu

Tort tiramisu

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób trudne Autor: magnolia0joaska

Tort tiramisu - składniki:

  • jajka - 10 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 250 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • mąka ziemniaczana - 100 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 180 gramów
  • serek mascarpone - 750 gramów
  • kawa - 220 gramów
  • amaretto - 50 gramów
  • kakao gorzkie - 30 gramów
  • śmietana 30% - 400 mililitrów
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • woda - 60 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Tort tiramisu - Sposób przygotowania:

  1. Gruby biszkopt - przygotowanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (ok. 3 min). Dodać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie wymieszać. Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.
  2. 3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej przygotować ciasto, jak wyżej. Podzielić na 3 części. Każdą piec przez ok 12min. [można również upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].
  3. Masa mascarpone: 3 jajka ubić ze 180g cukru przez ok. 6min. Dodawać mascarpone (750g) stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
  4. Tort: Zmieszać kawę z amaretto. Gruby biszkopt nasączyć kawą. Nałożyć 1/3 masy mascarpone i oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć cienkim plackiem, nasączyć kawą, posmarować drugą częścią masy, posypać kakao. Czynność powtórzyć z drugim cienkim plackiem. Ułożyć trzeci placek na wierzchu, również nasączyć go kawą.
  5. Masa z bitej śmietany: Wsypać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i pozostawić na 5min., by namokła. Wstawić żelatynę do mikrofalówki, podgrzać (1min.). Przemieszać i podgrzewać kolejne 20-30s. Pozostawić do ostygnięcia (żelatyna powinna być zimna, ale wciąż płynna!) Ubijać śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć, powoli wlać żelatynę stale ubijając. Przygotowaną masą wysmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić.
Dodaj do książki kucharskiej

TORT TIRAMISU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Gruby biszkopt - przygotowanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (ok. 3 min). Dodać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie wymieszać. Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.

2

3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej przygotować ciasto, jak wyżej. Podzielić na 3 części. Każdą piec przez ok 12min. [można również upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].

3

Masa mascarpone: 3 jajka ubić ze 180g cukru przez ok. 6min. Dodawać mascarpone (750g) stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.

4

Tort: Zmieszać kawę z amaretto. Gruby biszkopt nasączyć kawą. Nałożyć 1/3 masy mascarpone i oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć cienkim plackiem, nasączyć kawą, posmarować drugą częścią masy, posypać kakao. Czynność powtórzyć z drugim cienkim plackiem. Ułożyć trzeci placek na wierzchu, również nasączyć go kawą.

5

Masa z bitej śmietany: Wsypać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i pozostawić na 5min., by namokła. Wstawić żelatynę do mikrofalówki, podgrzać (1min.). Przemieszać i podgrzewać kolejne 20-30s. Pozostawić do ostygnięcia (żelatyna powinna być zimna, ale wciąż płynna!) Ubijać śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć, powoli wlać żelatynę stale ubijając. Przygotowaną masą wysmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić.

  • 6
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z zapiekanka mięso mielone - -, Risotto z kurczakiem i warzywami, Placuszki z cukinii, Pstrąg, Kremowa zupa kurkowa, Przepis z sałatka z fasolka, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Ziemniaki, Sałatka gyros z kurczaka, Pieczeń, Pasta z ryby i sera, Polędwiczki, Przepis z bulki, Ciasto na pizze, Przepis z sos do pieczonego mi, przepis na łatwy kebab, Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie , Przepis z roladki z mięsa wołowego, ciasto na obiad, Spaghetti Bolognese extra ziołowe, Kułaga z jagodami, Spaghetti z tuńczykiem, Ryba, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Kurczak w paście curry, Kurczak z chorizo , Przystawki, Chińskie sajgonki, Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem , Przepis z jaja w mi, Przepis z zapiekanka z ma, seler na, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Obiad, Sałatki z kurczakiem, sałatka z pora i jajka, Lody kokosowe "Tropikalne wyspy", Sałatka ziemniaczana z majonezem, Sałatka z łososia, Tortilla, Bitki wołowe, Szlachetny żurek z chrzanem i kminkiem , Ciasteczka z dżemem, Przepis z przepisy z cukinią, Przepis z makaron na obiad z sosem, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepis z kurczak w kokosie, Sałatka z groszkiem , Bigos domowy, Przepis z marynata do wędzenia kurczaka, Przepis z łopatka przepisy, Ostre nuggetsy, Krupnik, Camembert w pikantnym sosie miodowym, kaszanka z kapustą, Zupa szczawiowa, Zapiekanka z brukselki z boczkiem, Przepis z obiad z z kurczaka, Przepis z pieczony filet z kurczaka, Pierogi z jagodami, Sałatka Gyros, Karp, mieso do ziemniakow, Sola w sosie z krewetek