Tort tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort tiramisu

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

30 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

350 gramów

1 szczypta

180 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

400 mililitrów

1 opakowanie

220 gramów

750 gramów

30 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruby biszkopt - przygotowanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (ok. 3 min). Dodać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie wymieszać. Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.

Krok 2

3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej przygotować ciasto, jak wyżej. Podzielić na 3 części. Każdą piec przez ok 12min. [można również upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].

Krok 3

Masa mascarpone: 3 jajka ubić ze 180g cukru przez ok. 6min. Dodawać mascarpone (750g) stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.

Krok 4

Tort: Zmieszać kawę z amaretto. Gruby biszkopt nasączyć kawą. Nałożyć 1/3 masy mascarpone i oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć cienkim plackiem, nasączyć kawą, posmarować drugą częścią masy, posypać kakao. Czynność powtórzyć z drugim cienkim plackiem. Ułożyć trzeci placek na wierzchu, również nasączyć go kawą.

Krok 5

Masa z bitej śmietany: Wsypać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i pozostawić na 5min., by namokła. Wstawić żelatynę do mikrofalówki, podgrzać (1min.). Przemieszać i podgrzewać kolejne 20-30s. Pozostawić do ostygnięcia (żelatyna powinna być zimna, ale wciąż płynna!) Ubijać śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć, powoli wlać żelatynę stale ubijając. Przygotowaną masą wysmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej