Tort tiramisu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort tiramisu

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

30 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

350 gramów

100 gramów

3 sztuki

180 gramów

750 gramów

220 gramów

50 gramów

30 gramów

400 mililitrów

1 łyżeczka

60 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruby biszkopt - przygotowanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (ok. 3 min). Dodać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie wymieszać. Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.

Krok 2

3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej przygotować ciasto, jak wyżej. Podzielić na 3 części. Każdą piec przez ok 12min. [można również upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].

Krok 3

Masa mascarpone: 3 jajka ubić ze 180g cukru przez ok. 6min. Dodawać mascarpone (750g) stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.

Krok 4

Tort: Zmieszać kawę z amaretto. Gruby biszkopt nasączyć kawą. Nałożyć 1/3 masy mascarpone i oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć cienkim plackiem, nasączyć kawą, posmarować drugą częścią masy, posypać kakao. Czynność powtórzyć z drugim cienkim plackiem. Ułożyć trzeci placek na wierzchu, również nasączyć go kawą.

Krok 5

Masa z bitej śmietany: Wsypać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i pozostawić na 5min., by namokła. Wstawić żelatynę do mikrofalówki, podgrzać (1min.). Przemieszać i podgrzewać kolejne 20-30s. Pozostawić do ostygnięcia (żelatyna powinna być zimna, ale wciąż płynna!) Ubijać śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć, powoli wlać żelatynę stale ubijając. Przygotowaną masą wysmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort tiramisu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej