
Składniki
60 gramów
350 gramów
1 szczypta
180 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
400 mililitrów
1 opakowanie
220 gramów
750 gramów
30 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruby biszkopt - przygotowanie: 4 białka ubić z solą na sztywną pianę. 4 żółtka ubić ze 100g cukru (ok. 3 min). Dodać mąkę pszenną (100g) i ziemniaczaną (40g)- dokładnie wymieszać. Do masy mączno - jajecznej dodać białka - wymieszać. Przelać do formy ( Ø 30cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 12 min. Pozostawić na kilka minut do ostudzenia.
Krok 2
3 cienkie biszkopty - przygotowanie: Z 6 jajek, 150g mąki pszennej, 60g ziemniaczanej przygotować ciasto, jak wyżej. Podzielić na 3 części. Każdą piec przez ok 12min. [można również upiec jeden gruby biszkopt i przekroić po upieczeniu].
Krok 3
Masa mascarpone: 3 jajka ubić ze 180g cukru przez ok. 6min. Dodawać mascarpone (750g) stale ucierając (ok. 1,5-2min) - nie należy ucierać zbyt długo, by masa nie nabrała zbyt dużo powietrza.
Krok 4
Tort: Zmieszać kawę z amaretto. Gruby biszkopt nasączyć kawą. Nałożyć 1/3 masy mascarpone i oprószyć kakao (przez sitko). Przykryć cienkim plackiem, nasączyć kawą, posmarować drugą częścią masy, posypać kakao. Czynność powtórzyć z drugim cienkim plackiem. Ułożyć trzeci placek na wierzchu, również nasączyć go kawą.
Krok 5
Masa z bitej śmietany: Wsypać 1 łyżeczkę żelatyny do 60g wody i pozostawić na 5min., by namokła. Wstawić żelatynę do mikrofalówki, podgrzać (1min.). Przemieszać i podgrzewać kolejne 20-30s. Pozostawić do ostygnięcia (żelatyna powinna być zimna, ale wciąż płynna!) Ubijać śmietanę z cukrem waniliowym. Gdy zacznie tężeć, powoli wlać żelatynę stale ubijając. Przygotowaną masą wysmarować boki i wierzch tortu. Ozdobić.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej