Parmigiana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parmigiana

Autor: Mes

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

30 gramów

4 sztuki

10 gramów

200 gramów

320 gramów

80 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry ok. 7 mm grubości. Oprószyć je solą, ułożyć warstwami w naczyniu i z wierzchu czymś obciążyć (aby wycisnąć wodę). Zostawić je tak na godzinę, następnie dokładnie umyć pod zimną wodą, dobrze odcisnąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych. Tak przygotowanego bakłażana można od razu smażyć lub dodatkowo oprószyć mąką i obtoczyć w roztrzepanych jajkach - dzięki temu wchłonie nieco mniej tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać olej i bakłażana obsmażyć (partiami) po ok. 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać pasatę pomidorową, kilka listków bazylii i szczyptę suszonego oregano (nie solić!). Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Krok 3

Parmigiana: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej wlać niewielką ilość sosu pomidorowego i ułożyć warstwę bakłażana. Przykryć cienką warstwą sosu, posypać serem i kilkoma listkami bazyli. Układać kolejne warstwy bakłażana, ponownie polewając sosem i posypując bazylią i serem. Zapiekać ok. 30 minut (jeśli ser zacznie za bardzo się rumienić można przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu zostawić na 10 minut do zastygnięcia. Kroić nożem na porcje i wykładać łopatką na talerze. Podawać ze świeżą bazylią.

Krok 4

WSKAZÓWKI Zamiast smażyć, bakłażana można upiec przez 15 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parmigiana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej