Risotto z dynią i kulkami sera mozzarella
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
200 gramów
1 opakowanie
20 gramów
300 gramów
2 listków
1 sztuka
2 ziarna
0.5 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
50 mililitrów
20 mililitrów
100 mililitrów
100 gramów
4 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z szerokim dnem rozgrzej oliwę, podsmaż w nim pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, obsmaż dokładnie, dodaj ryż. Całość smaż chwilę, a następnie wlej wino. Gotuj, aż wino zupełnie odparuje. Dodaj Bulionetkę Domową Drobiową, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną w kostkę dynię.
Krok 3
Całość zalej około 1 litrem zimnej wody. Gotuj, cały czas mieszając, aż woda prawie zupełnie odparuje, a ryż stanie się miękki. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Krok 4
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Całość dopraw do smaku startym parmezanem i pieprzem.
Krok 5
Tuż przed podaniem dodaj ser mozzarella i rozmaryn. Ryż powinien mieć płynną konsystencję.
Krok 6
Ryż podawaj polany kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej