
Składniki
ciasto:
450 gramów
150 gramów
150 mililitrów
6 sztuk
21 gramów
5 łyżek
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
farsz:
400 gramów
160 gramów
100 gramów
50 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
80 gramów
6 sztuk
lukier:
1 szklanka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i posypujemy mąką. Odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 2
Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Następnie dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie mieszamy.

Krok 3
Ciasto dzielimy na trzy mniejsze kule.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Kulę rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek ciasta przekładamy porcję farszu i rozsmarowujemy. Zostawiamy ok 2 -3 cm wolnego brzegu.

Krok 5
Następnie makowiec zwijamy w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Pieczemy ciasta ok 30-35 min w dość dużych odstępach od siebie.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu.


Dobra rada:
Makowiec zawijany, ale jeszcze bez lukru można zawinąć w folię spożywczą i mrozić w całości. Ciasto polukrować po całkowitym rozmrożeniu. Będzie smakować tak samo pysznie jak świeżo po upieczeniu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada makowa
Makowiec powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, który uwielbia tradycyjne słodkości. Drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem, w którym nie brakuje również rodzynek, miodu, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz orzechów włoskich to popisowy deser – w sam raz do uświetnienia dowolnej uroczystości.
Dla kogo? To prawdopodobnie on przychodzi na myśl jako pierwszy, gdy mowa o tradycyjnych na polskich stołach deserach. Dzięki temu przepisowi żaden miłośnik klasycznych wypieków nie będzie rozczarowany.
Na jaką okazję? Makowiec to punkt obowiązkowy bożonarodzeniowego menu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać go jako zwieńczenie wielkanocnego obiadu lub w charakterze słodkiego poczęstunku do popołudniowej herbaty.
Czy wiesz, że? Obecność makowca na wigilijnym stole związana jest ze starodawnymi wierzeniami, według których mak zapewniać miał pomyślność i bogactwo wszystkim zebranym przy świątecznym stole.
Dla urozmaicenia: Do makowego nadzienia pasują także orzechy laskowe, migdały, daktyle oraz figi.