Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

105

heart
905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

896 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2811 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

400 gramów

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Wsyp kmin rzymski, słodką i ostra paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj pomidory oraz przecier. Duś na średnim ogniu ok. 30 min., aż papryka i cebula zmiękną.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Posól do smaku.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.

 Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - Krok 4
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Asia2610

    Asia2610 , 05.08.2021

    Czy trzeba dodać kmin?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Izabela Peplińska

    Izabela Peplińska , 09.11.2020

    Uwielbiam smak pomidorów że świeżą bazylią i szczypiorkiem. Jajko komponuje się w tym idealnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 22.08.2019

    szakszuka wyszła pycha, gościom mega smakowała. Ja za natką nie przepadam, więc następnym razem zrobię tylko z kolendrą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej