Szakszuka - bliskowschodnie jajka w sosie pomidorowym
łatwe
2811 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
400 gramów
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli.

Krok 2
Wsyp kmin rzymski, słodką i ostra paprykę w proszku. Wymieszaj. Dodaj pomidory oraz przecier. Duś na średnim ogniu ok. 30 min., aż papryka i cebula zmiękną.

Krok 3
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendry. Posól do smaku.

Krok 4
Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. Wbij w nie jajka. Przykryj i gotuj do ścięcia się białek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej