Szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
32 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej