
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























