PRZEPISY.PL

Szarlotka

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
32
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mąka1 g
  • orzechy laskowe1 g
  • wódka z jabłek1 g
  • cukier puder1 g
  • płatki migdałów1 g
  • kwaskowe jabłka1 g
  • rum1 g
  • rodzynki1 g
  • żółtka1 g
  • cukier1 g
  • masło1 g
  • sól1 g
  • Krok 1

    Szybko zagnieść ciasto z maki, orzechów laskowych, masła, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtek. Kruche ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Rodzynki umyć pod gorącą woda i zalać rumem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć nasiona z jabłek, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Ciasto podzielić na dwie części, mniejsza i większą. Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ja większym kawałkiem wcześniej rozwałkowanego ciasta. Na ciasto położyć masę jabłkową i przykryć ja mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, oba brzegi ciast złączyć ze sobą przygniatając. Formę wstawić do podgrzanego do 200stC piekarnika i piec około godziny. Wódkę z jabłek połączyć z cukrem pudrem. Po upieczeniu, ciasto posmarować wódka jabłkową i posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

94
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
332
osoby dodały do Mniamlisty
60''
6
Średnie
506
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Średnie
233
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe